Hlavní obsah

Za testy platit nebudeme, říkají studenti na kolejích. Někteří podvádějí

Foto: Shutterstock.com

Vstup na vysokoškolské koleje je podmíněn prokázáním bezinfekčnosti. (Ilustrační foto.)

Reklama

Neočkovaní studenti bydlící na kolejích se musí jednou týdně prokazovat negativním testem. Bezplatné testování ale skončilo, což může být pro mnohé problém. Redaktoři Seznam Zpráv zjišťovali, jak situaci studenti řeší.

Článek

Reportáž si také můžete pustit v audioverzi.

Venku je chladno, areálem univerzitních kolejí Technické univerzity v Liberci prochází jen pár studentů. Většina z nich je očkovaná. Výjimku představuje třeba Kristýna Šléglová, musí se proto každý týden prokazovat na vrátnici negativním výsledkem testu. Jinak by jí na koleje nesměl být podle aktuálních vládních opatření umožněn vstup.

Zrušení bezplatného testování na covid-19 se jí nelíbí. „Znamená to pro mě určitou peněžní ztrátu. Naštěstí máme možnost koupit si na vrátnici samotest. Kdybych se měla chodit testovat na odběrová místa, tak bych to asi neutáhla,“ říká studentka, která zrovna míří na přednášku. Cena jednoho samotestu se pohybuje od padesáti do sta korun.

Samotesty upřednostňuje i Jan Franz. Namísto přibližně dvou set korun za antigenní a osmi set za PCR test zaplatí raději pár desítek korun na vrátnici za samotest. „K očkování mě to nedonutí. Pokud bych se očkovat přece jen rozhodl, tak kvůli zdraví, ne kvůli nějakým výhodám.“

Dvaadvacetiletý student strojní fakulty pro změnu vysvětluje, že se testovat nemusí, protože covid prodělal nedávno. Coby neočkovaného ho ale nové opatření pobuřuje. „Už je to jak hra na babu. Fakt si tak v téhle době připadám. Ale mě nechytí,“ říká.

Covid prodělal student minulý měsíc, na půl roku má teď tedy od testování klid. Bojí se ale, že vláda časem „papírovou imunitu“ zkrátí. „Za týden si vymyslí, že certifikát s půlroční platností bude platit jen tři měsíce a pak to omezí na měsíc,“ popisuje své obavy. Zároveň dodává, že do budoucna se pravidelně testovat odmítá. „Člověka to otravuje, je to ztráta času i peněz. Jsem rád, když si jako student zaplatím oběd, natož si platit za blbé testy,“ říká před kolejemi na Starém Harcově.

Část studentů testy falšuje

Jednadvacetiletá studentka z textilní fakulty zase narovinu přiznává, že na testy nemá peníze, a tak bude do kontrolního systému univerzity zadávat falešné údaje. I kvůli tomu si přeje zůstat v anonymitě. „Myslím, že většina studentů je ráda, že dokáže normálně vyžít a další výdaj nepotřebují,“ říká.

Zpoplatnění testů podle ní otevírá otázku, zda je očkování skutečně dobrovolné. Opatření jí přijde nesmyslné i z toho důvodu, že jeho důsledkem bude jen menší počet těch, kteří se doteď chodili ochotně preventivně testovat. „Nejsem žádný extremista. Mě osobně by nikdy nenapadlo někoho odsuzovat třeba za to, že se naočkoval. Byla bych ráda, kdyby očkování zůstalo zcela dobrovolnou volbou každého. Kvůli pohodlí se očkovat nechci.“

K falšování testů se přiznává i student rekreologie, který sice na kolejích nebydlí, ale tráví tu podle svých slov spoustu času. „Testovat se nechodím, ale nová opatření mě štvou. Nikde mě zatím nekontrolovali, jen v bazénu. Tam jim ukazuji neplatné potvrzení,“ říká.

Chodím tam, kde nekontrolují

V Brně v areálu univerzitních kolejí na Vinařské panuje podobná situace. Většina studentů, na které redaktoři narazí, jsou očkovaní.

Lámat hlavu s placenými testy si nemusí ani dvaadvacetiletý Patrik, který zrovna míří na oběd do mensy. „Já očkovaný nejsem ze zdravotních důvodů, mám potvrzení od lékaře. Takže testy mám pořád zadarmo, pro mě se nic nezměnilo,“ vysvětluje.

I tady se těší oblibě samotesty, využívá je například studentka Tereza. „Stojí pár korun, takže je to lepší než chodit někam jinam se testovat.“ Pokud chce jít někam do restaurace nebo kavárny, chodí na jistotu tam, kde ví, že obsluha test nekontroluje.

Od 1. listopadu má přitom obsluha povinnost doklady o bezinfekčnosti kontrolovat. Hosté se mohou prokázat stejně jako na kolejích očkovacím certifikátem, testem nebo potvrzením o prodělání nemoci. Zároveň je právě od začátku listopadu preventivní testování zpoplatněné.

Reklama

Doporučované