Hlavní obsah

Za tisíci seniorů přijede kvůli covid vakcíně mobilní tým nebo sanitka

Foto: Shutterstock.com

Očkovat se bude až 14 tisíc seniorů, kterým nedovoluje jejich zdraví přijet za lékařem.

Reklama

Jak stát naočkuje nejstarší seniory, kteří se nemohou na očkování proti covidu-19 dostavit sami?

Článek

Přes 430 tisíc českých seniorů nad 80 let se bude moci podle slibů premiéra a ministra zdravotnictví od 15. ledna zaregistrovat na očkování proti koronaviru.

Odhady zástupců Ministerstva zdravotnictví a lékařů přitom hovoří o tom, že zhruba 10 až 14 tisícům nejstarších obyvatel republiky zdravotní stav nedovolí, aby poté na očkování sami přijeli do nemocnic či očkovacích center.

Materiál, který se v současné době připomínkuje a oficiálně by měl být představen příští týden, počítá podle zjištění Seznam Zpráv se způsoby, jak těmto seniorům pomoci.

Jak redakci popsal místopředseda Sdružení praktických lékařů Michal Bábíček, na místo očkování může tyto lidi převézt sanitka, anebo za nimi vyjede mobilní očkovací tým.

Na tomto způsobu se podle zjištění informací dohodli zástupci Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních věcí a Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

„Případně senioři počkají na to, až začnou očkovat praktičtí lékaři,“ uvedl Bábíček další možnost, která by však znamenala, že v takových případech budou nejstarší občané očkováni až v dalších očkovacích vlnách, a ne v první, která je pro seniory nad 80 let vyhrazena.

Kdy by to přitom bylo, není nyní jasné, odhaduje se, že nejdříve v březnu, ale termíny očkování se v posledních týdnech už několikrát měnily (podrobnosti v následujícím odkazu).

Posun je nezbytný pro to, že Evropská komise ještě neschválila vakcínu, kterou by bylo možné skladovat pouze v chladničkách. Současná vakcína od firem Pfizer a BioNTech vyžaduje skladování při minus 70 stupních Celsia. A pro takové skladování nemají praktičtí lékaři ve svých ordinacích podmínky.

Očkování pro seniory nad 80 let má však stále několik nejasností. Například se podle lékařů a zástupců ministerstva ještě neví, jak senior dá vědět, že potřebuje, aby za ním mobilní očkovací tým nebo sanitka přijely.

Pravděpodobně to bude součástí rezervačního systému pro očkování proti koronaviru, který bude v polovině ledna spuštěn. Ten ale ještě není dokončen. Do konce tohoto týdne se bude připomínkovat.

Připravuje se také vznik zmíněných mobilních očkovacích týmů. Ty budou složeny ze zaměstnanců očkovacích centrech – tedy jednotlivých nemocnic. Pomáhat s očkováním chtějí také praktičtí lékaři nebo zástupci některých občanských sdružení.

Reklama

Doporučované