Hlavní obsah

Za tohle by se nestyděl ani Bolt. Mbappé sprintoval rychlostí 38 km/h, je to nový rekord

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Kylian Mbappé stanovil nový fotbalový rekord. V zápase proti Argentině sprintoval rychlostí 38 kilometrů za hodinu.

Reklama

Na fotbalovém mistrovství světa padl nový individuální rekord. Francouz Kylian Mbappé si došel pro pokutový kop sprintem rychlostí 38 kilometrů za hodinu. A stal se dosud nejrychlejším měřeným fotbalistou v historii.

Článek

Jednou možná bude nejlepším fotbalistou planety, už teď o sobě ale může směle tvrdit, že je nejrychlejším. Teprve devatenáctiletý Francouz Kylian Mbappé překonal dosud naměřený rekord, v zápase proti Argentině mu systémy naměřily rychlost sprintu 38 km/hodinu.

Mbappé to navíc dokázal s míčem u nohy.

Jde o nejvyšší vyvinutou rychlost fotbalisty od chvíle, kdy moderní technologie dokáží rychlost sprintu hráčům během zápasu měřit. Až dosud neoficiální titul nejrychlejšího fotbalisty světa držel Arjen Roben (37km/h) těsně před Garethem Balem (36,9 km/h).

Jen pro srovnání: Pokud by Mbappé rychlost 38 km/h udržel na sto metrech, překonal by dosud platný světový rekord Usaina Bolta. Bolt ale ve svém životním závodě dokázal vyvinout maximální (nikoliv průměrnou) rychlost 44,72 km/h.

Mbappé nové fotbalové maximum stanovil při šedesátimetrovém sprintu přes celé hřiště, díky kterému si došel pro penaltu. Zajímavostí také je, že rychlostí 38 km/h suverénně pokořil dosavadní rekord turnaje.

Až dosud systémy v Rusku naměřily nejvyšší rychlost Cristianu Ronaldovi, ten přitom běžel „pouhých” 33 km/h.

Mbappé fantastický výkon v zápase vedle vybojované penalty korunoval i dvěma vstřelenými góly, byl tak hlavní hvězdou Francie při osmifinálové výhřed nad Argentinou 4:3.

Reklama

Doporučované