Hlavní obsah

Za totality se nesklonili, teď nemají důchod: „Raději to než kolaborovat“

Terén Kristiny Cirokové: Jak se žije bývalým disidentům bez nároku na důchod? A jaké jsou šance lidoveckého návrhu na snížení důchodů pro ty, kteří naopak totalitnímu režimu věrně sloužili?Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zatímco bývalí prominenti komunistického režimu mají penze vysoké, bývalí disidenti jsou rádi za průměr. A někteří nemají ani ten. Příběhy dvou z nich přináší nový díl publicistického pořadu Terén reportérky Kristiny Cirokové.

Článek

„Raději nemám důchod, než abych kolaboroval,“ říká bývalý disident a chartista Miroslav Skalický. V osmašedesáti letech nemá nárok na starobní důchod. Za komunismu ho často vyhazovali z práce a v roce 1980 jej v rámci akce Asanace donutila Státní bezpečnost k emigraci.

„V mém případě to bylo 33 let, že jsem musel mít odpracováno. Ale já díky tomu, že jsem byl z práce vyhazován, neměl jsem možnost si to odpracovat. Pak jsem měl možnost jít buď do kriminálu, nebo se vystěhovat. Přistoupil jsem na to vystěhování,“ vysvětluje Skalický, který byl v procesu s The Plastic People of the Universe v roce 1976 odsouzen na 18 měsíců do vězení za pořádání přednášek a koncertů.

Ve stejné situaci je i pětašedesátiletý Jaroslav Popelka. Šestkrát vězněný za výrobu a distribuci protirežimních letáků. „Když si srovnáte život komunistických funkcionářů se životem těch bývalých politických vězňů, tak je to obrovský rozdíl. Oni prostě mají, oni jsou vysmátí a my živoříme,“ říká Popelka.

Ve Sněmovně teď leží návrh na snížení důchodů pro ty, kteří naopak věrně sloužili totalitnímu režimu. Jako například členové předsednictva ÚV KSČ, ministři, poslanci a také bývalí příslušníci Státní bezpečnosti. S návrhem přišel předseda lidovců Marian Jurečka. Podobné zákony už existují v řadě postkomunistických států. Naposledy takovou úpravu schválili na Slovensku.

Snížení důchodů by se u nás týkalo tisíce lidí. „Vycházím ze slovenského návrhu, kde je odhad dopadu na zhruba 5 až 7 tisíc lidí. Když to analogicky stáhnu na Českou republiku, tak se můžeme bavit zhruba o 12 až 15 tisících lidí, na které by to dopadlo,“ domnívá se Jurečka.

O snížení důchodů pro komunistické prominenty by měli poslanci hlasovat na konci července. Velkou šanci na úspěch ale návrh nemá. Nepodporuje jej ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která řekla, že nechápe, proč by mělo být potřeba tohle řešit 32 let od pádu režimu. Návrh na plénu kritizovali i poslanci KSČM, SPD a hnutí ANO.

Mikuláš Kroupa, ředitel a zakladatel organizace Post Bellum, která ve sbírce Paměť národa zachytila už tisíce příběhů bývalých disidentů, k tomu říká: „To je prostě nehorázná nespravedlnost, kterou se pokoušíme léta letoucí napravit.“

Co si o návrhu Mariana Jurečky myslí ti, kterých se týká? A jak se žije bývalým disidentům bez nároku na důchod? Dozvíte se v úvodním videu.

Reklama

Doporučované