Hlavní obsah

Za tragickou smrt čtrnáctiletého chlapce v bazénu plavčík nemůže, rozhodl soud

Soud osvobodil bývalého plavčíka obžalovaného z nedbalosti a smrti čtrnáctiletého chlapce.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý plavčík městského bazénu v Liberci Marek Skaličan není zodpovědný za smrt čtrnáctiletého Adama, který se před dvěma lety utopil v odkrytém sacím potrubí atrakce s názvem divoká řeka. Rozhodl o tom okresní soud a obviněného hned zprostil obžaloby. Verdikt však není pravomocný.

Článek

Adam zahynul poté, co si se třemi kamarády hrál v atrakci divoká řeka. Jeden z nich později přiznal, že se pod vodou snažili násilím odstranit mříž sacího potrubí o průměru 50 centimetrů. Právě tudy později vtáhl proud Adama dovnitř.

V pátek u soudu zazněly i výpovědi tří chlapců, kteří s Adamem v osudnou chvíli v bazénu byli. Chlapci se soudního přelíčení neúčastnili, soudkyně ale přečetla jejich výpovědi z přípravného řízení. Na policii vypovídali v červnu 2017, tedy zhruba tři čtvrtě roku po tragédii.

Plavčík čelil obvinění z usmrcení z nedbalosti, za což mu hrozil až šestiletý trest ve vězení. Obžaloba ho vinila z toho, že nebezpečné chování teenagerů přehlédl. Státní zástupce Bedřich Skalický už na začátku procesu poukázal na to, že Marek Skaličan nezabránil chlapcům v odstranění mříže potrubí.

Soudní znalec Zbyněk Kovářů ve svém posudku ale mimo jiné konstatoval, že činnost plavčíků nemohla ovlivnit průběh události ani její následky. Poukázal i na některé nedostatky či rozpory v provozu bazénu.

„Vycházím z časové osy. Dva plavčíci v době, kdy se to stalo, se naplno nevěnovali své činnosti. První byl na odpočinku, druhý se věnoval plavání. Došlo tak ke snížení počtu plavčíků, ale stanoviště u atrakce divoká řeka bylo v té době obsazeno,” konstatoval znalec Kovářů.

Zároveň upozornil, že aktivita skupinky mladíků v místě atrakce byla nestandardní. „Tako činnost trvala 5-7 minut. Což je dost dlouho na to, aby ji plavčík zaznamenal. Ten, kdo měl na starosti atrakci, měl dostatečný časový prostor tomu, aby činnost mladíků zaznamenal. Na druhou stranu, není to tak jednoduché, jak to vypadá. Ta situace na tom stanovišti není snadná. V některých situacích plavčík daný úsek či konkrétní zónu nemůže sledovat,” dodal soudní znalec Kovářů.

Technické zajištění otvoru odtoku vody bylo podle něj standardní jako v jiných provozech, sám prý ale není schopný posoudit, do jaké míry bylo zakrytí mřížkou dostatečné pro danou kritickou událost.

„Není možné mu klást za vinu spáchání skutku ve formě nevědomé nedbalosti,“ zdůvodnila své rozhodnutí soudkyně Blanka Škrétová, která svůj verdikt opírá i o další podobné rozsudky.

„Podle jednoho z výkladů nelze uvažovat o nedbalosti, pokud obžalovaný nepostupoval vyloženě hazardérsky a laxně. A zpětně domýšlet, co v takovém případě měl, nebo neměl udělat, je nepatřičné,“ dodala soudkyně.

Dva roky obžalovaný bývalý plavčík Marek Skaličan nechtěl vynesení rozsudku před novináři jakkoliv komentovat. Ve své závěrečné řeči u soudu projevil nad nešťastnou událostí lítost s tím, že on sám se cítí nevinný. Státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání. Rozsudek tak není stále pravomocný.

Reklama

Doporučované