Hlavní obsah

Za trávení svačin kolegů dostal Němec doživotí

Travič kolegů z Německa dostal doživotní trest.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

S nejasným motivem trávil téměř 60letý muž své kolegy v Německu, soudce mu uložil doživotní trest. Třiadvacetiletý muž zůstal po zkonzumování otrávených potravin ve vegetativním stavu s vážným poškozením mozku, další dva kolegové mají nemocné ledviny.

Článek

Doživotní trest vězení uložil zemský soud v německém Bielefeldu 57letému muži, který z neznámého důvodu dával spolupracovníkům do svačin jed. Někteří z nich vážně onemocněli. Informovala o tom agentura DPA. Porota uznala Klause O. vinným z trestných činů pokus o vraždu a těžké ublížení na zdraví, a to se zvláště přitěžujícími okolnostmi. Odsouzený se během vyšetřování a soudního řízení k podezřením nevyjádřil a motiv jeho jednání je nadále nejasný.

Klaus O. ve firmě z města Schloss Holte-Stukenbrock ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko svým kolegům několik let otravoval svačiny a nápoje nebezpečnými látkami. Německé úřady v souvislosti s tím začaly zpětně vyšetřovat 21 podezřelých úmrtí. Ve firmě byl zaznamenán neobvykle vysoký počet případů srdečních záchvatů a rakoviny.

Na případ se přišlo poté, co si jeden spolupracovník podezřelého všiml neobvyklého poprašku na svém obloženém chlebě. To ho zarazilo, pořídil fotografii a obrátil se s tím na vedení podniku, které pak nechalo v odpočinkové místnosti nainstalovat bezpečnostní kamery.

Klaus O. byl zatčen loni v květnu, když ho kamera zachytila, jak v nestřeženém okamžiku sype podezřelý prášek na kolegův sendvič. Policie zjistila, že prášek obsahoval octan olovnatý v množství, které by stačilo k vážnému poškození orgánů. Při prohledání bytu podezřelého vyšetřovatelé našli další nebezpečné látky, jako je rtuť, olovo a kadmium.

Dva z poškozených kolegů onemocněli s ledvinami a musejí žít s vážnými zdravotními omezeními. Třetí oběť leží v kómatu s nevratným poškozením mozku a starat se o ni musejí rodiče. Soudce v případu podle The Guardian doporučil, aby Klaus O. ve vězení zůstal i po patnácti letech, kdy v Německu často dochází k prominutí zbytku trestu. Odsouzený podle něj představuje nebezpečí pro společnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované