Hlavní obsah

Babišův poslanec Juchelka: Je to hra nervů. A kdo z toho má prospěch? Pan prezident

Výzva s Alešem Juchelkou: O tom, jaká je nálada v hnutí ANO. A o rodinné politice, kterou chce premiér razit.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výzva s Alešem Juchelkou: O aktuální politické situaci i rodinné politice hnutí ANO, kterou dostal na starost.

Článek

Když po návratu z dovolené Andrej Babiš v pátek prohlásil, že nechce jako ministra kultury místopředsedu ČSSD, rozbouřil politickou scénu. Jaká je situace v ANO a má šanci koaliční kabinet přežít Babišovo náhlé odmítnutí Michala Šmardy?

„Doufám, že šance současné vlády přežít, jsou pořád velmi vysoké. Koaliční projekt je velmi úspěšný. Podařila se velká spousta věcí – od navýšení důchodů, přes karenční dobu, po zvýšení příspěvku na péči. Pevně věřím, že se pan premiér s panem Hamáčkem na dnešní schůzce domluví a nějak si to vyřeší,“ řekl ve Výzvě Seznamu poslanec ANO Aleš Juchelka.

Babišův názorový veletoč, kdy prezidentovi navrhl jmenovat Šmardu ministrem, aby o něco později řekl, že ho vlastně ve vládě nechce, Juchelka chápe.

„Pokud někdo ještě není ani členem vlády a začne vládu kritizovat, není to týmový hráč, který by měl být součástí vlády. Naposledy třeba, když se pan Šmarda vyjádřil o paní Schillerové, že je Kalousek v sukních…,“ zopakoval Juchelka argument špiček hnutí ANO.

Poslanec pak trvá na tom, že Babiš neporušil koaliční smlouvu. Ta ho zavazuje nominovat do vlády člověka, kterého vybere koaliční partner.

„Pan premiér odnesl odvolání pana Staňka na Hrad, stejně jako odnesl jmenování pana Šmardy na Hrad. V tuto chvíli je to nějaká hra nervů a kdo z toho má prospěch… To možná pan prezident na Hradě,“ pousmál se Juchelka. A nechtěl spekulovat, jaký prospěch z toho může Miloš Zeman mít.

Juchelka má za to, že se situace „zbytečně natahuje.“

„Přirovnal bych to k divadelnímu přestavení o dvou dějstvích. První dějství bylo odvolání. To se nějak úspěšně na konci července dohrálo. Potom byla přestávka – v rámci prázdnin – na chlebíček, nějakou minerálku. A v tuto chvíli začíná druhé dějství, tím je jmenování. (…) Musíme si počkat na konec představení. Až potom můžeme zhodnotit, jako to dělají divadelní kritici, co to vlastně za hru bylo,“ prohlásil Juchelka. „Připadá mi to jako letní, lehčí, komediální drama.“

Víc dětí, větší podpora

Aleš Juchelka je tím, kdo dostal za úkol rozvíjet rodinnou politiku hnutí ANO. Andrej Babiš se opakovaně nechal slyšet, že by rád zvýšil porodnost v Česku. Nedávno ve svém pravidelném „hlášení“ na Facebooku uvedl, že jedinou možností, jak změnit špatnou populační situaci, je podpora vícečetných rodin.

„Porodnost je naprosto nedostatečná, a pokud s tím něco neuděláme, bude v roce 2060 z 10 milionů Čechů 3 miliony důchodců. Máme ani ne dvě generace na to, abychom to zvrátili,“ napsal. A svá slova doplnil fotkou ze setkání se zástupci Hnutí pro život, které dlouhodobě požaduje větší podporu rodinám s více potomky.

„Mám za to, že tři děti jsou natolik specifický fenomén, že některé matky ukončí těhotenství právě z ekonomických důvodů“, doplňuje premiéra poslanec Aleš Juchelka.

Někteří odborníci jsou ale k takovým snahám značně skeptičtí. Výhrady má třeba sociolog Daniel Prokop.

„Hlavní problém je v tom, že máme hodně lidí ve věku 40 až 55 let, kteří jsou už po reprodukčním věku, kteří nemají ani dvě děti, a přitom by je chtěli mít. Těch je asi 25 %,“ řekl Seznamu sociolog.

„Lidí, kteří by chtěli mít tři děti a nemají je, těch je relativně málo, asi 9 %. Takže mnohem větší potenciál je v tom podporovat lidi, aby měli aspoň jedno nebo dvě děti, aby to neodkládali a tím zvyšovali porodnost,“ dodal.

Proč podle Juchelky pojem rodina ztrácí prestiž? Jak přesně by podpora vícečetným rodinám měla vypadat? A co říká na byznys s umělým oplodněním klinik FutureLife, skupiny z Babišova svěřenského fondu?

Podívejte se na rozhovor s poslancem Juchelkou v úvodním videu.

Reklama

Doporučované