Hlavní obsah
Online

Vedení KSČM chce podpořit Babiše a jeho vládu. Šéf ANO za komunisty zašel a už chápou

Komunisté stojí za Andrejem Babišem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Tři dny před hlasováním o vyslovení nedůvěry Babišově vládě se ve Sněmovně schází opozice, komunisté a také Babišovi poslanci.

Článek

Na konci týdne bude Sněmovna hlasovat o tom, jestli má padnout koaliční vláda Andreje Babiše a sociálních demokratů podporovaná komunisty.

Aby se to opozici podařilo, stále potřebuje 9 hlasů. ODS, Piráti, SPD, TOP 09, lidovci a Starostové totiž dohromady disponují 92 hlasy, které pro vyslovení nedůvěry deklarovali. Aby však v hlasování uspěli, potřebují 101 hlasů.

I proto Andrej Babiš obchází poslance, kteří mu mohou pomoci akci opozice odrazit. Minulý týden už sdělil své postoje ke kauze sociálním demokratům a pak svým poslancům z hnutí ANO, v úterý odpoledne navštívil zasedání širšího vedení komunistické strany. Zdržel se asi hodinu a čtvrt, novinářům se vyhnul.

I kdyby Sněmovna nakonec zvedla pro vyslovení nedůvěry vládě většinově ruku, Babiš by se nejspíš stal premiérem znovu. Prezident Zeman totiž předem deklaroval, že ho znovu pověří sestavením vlády, i kdyby hlasování ve Sněmovně rozhodlo, že jeho nynější koaliční vláda s ČSSD padne.

Opozice proto dnes vyzvala Zemana, aby to – v případě, že Babišova vláda skončí – nedělal.

Politické dění tři dny před hlasováním o vyslovení nedůvěry kabinetu sledujeme online.

  • Zimola, Hašek, Škromach: Zachraňme sociální demokracii

    Dnešní setkání zakladatelů platformy „Zachraňme sociální demokracii“ vyzvalo vedení ČSSD k setrvání v nynější koaliční vládě, kde úspěšně prosazuje levicový program pro levicové voliče. Dále platforma vyzvala vedení ČSSD a poslanecký klub ČSSD, aby se nenechaly zatáhnout do nezodpovědného pokusu o vyvolání vládní krize. Platforma připomíná, že vládní angažmá ČSSD bylo odsouhlaseno celostranickým referendem a toto rozhodnutí nemůže změnit úzký okruh funkcionářů spojený s odpovědností za volební propad ČSSD v posledních letech. Platforma vyzývá poslanecký klub, aby dodržel platnou koaliční smlouvu a neúčastnil se hlasování o nedůvěře vládě vyvolané opozicí.

    Do platformy patří Jiří Zimola, Michal Hašek či Zdeněk Škromach.

  • Vyjádření Jaroslava Faltýnka po jednání širšího vedení ANO

    Širší vedení ANO dnes jednomyslně podpořilo Babiše.Video: Veronika Neprašová, Seznam Zprávy

  • Širší vedení ANO dnes jednomyslně podpořilo Babiše

    Předsednictvo i výbor ANO na dnešním jednání jednomyslně podpořily premiéra a předsedu hnutí Andreje Babiše. K informacím o údajném únosu Babišova syna na Krym kvůli kauze Čapí hnízdo se tak vyjádřily stejně jako předtím poslanecký klub hnutí. Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek po dnešním jednání stranických orgánů novinářům řekl, že předpokládá, že návrh na vyslovení nedůvěry vládě neuspěje.

    Podporu kabinetu dnes přislíbila KSČM, Faltýnek před dnešním jednáním řekl, že totéž očekává i od koaličních sociálních demokratů. Dohoda o vytvoření vlády podle něj byla na čtyři roky. ČSSD bude probírat aktuální situaci na středečním společném zasedání poslaneckého klubu a předsednictva.

  • Evropská komise bere kauzu Čapí hnízdo vážně, ujistil generální tajemník Selmayr

    Evropská komise (EK) bere stížnost na možný střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše vážně a zabývá se jím, řekl dnes v Bruselu poslancům rozpočtového výboru Evropského parlamentu generální tajemník EK Martin Selmayr. Zdůraznil ale, že zatím nelze hovořit o formálním vyšetřování. V kauze je podle něj hodně domácí politiky. Evropská komise se nechce stát součástí politických her v členských státech, a proto je nutné nejprve shromáždit všechna fakta, uvedl Selmayr.

    Europoslanci z výboru se Selmayra ptali v souvislosti s podnětem, který kvůli kauze Čapí hnízdo do Bruselu poslala česká pobočka organizace Transparency International (TI). Podle ní je premiér Babiš vůči svěřenským fondům, do kterých Agrofert vložil, v pozici, jež mu umožňuje přímo, či nepřímo Agrofert ovládat. Babiš to odmítá.

  • Kyjev zkoumá cestu Babiše mladšího na Krym

    Ukrajinská oficiální místa zkoumají informace o cestě Andreje Babiše mladšího na anektovaný Krym, oznámilo dnes ukrajinské ministerstvo zahraničí. Reagovalo tak na dotaz webového serveru Krym.Realii, který vydává Rádio Svoboda. Syn českého premiéra navštívil loni anektovaný poloostrov cestou z Moskvy a podle ukrajinských činitelů tak mohl porušit ukrajinské zákony.

    „Příslušné ukrajinské orgány nyní zkoumají otázku pobytu syna premiéra A. Babiše na Krymu a prověřují informace publikované v médiích,” citoval server tiskovou službu ministerstva zahraničí. Úřad zároveň zdůraznil, že Česká republika územní celistvost Ukrajiny podporuje.

    Poloostrov, který Rusko násilně obsadilo v roce 2014, Ukrajina považuje za své svrchované území. Vstup na Krym a odjezd z něj bez zvláštního povolení ukrajinské státní migrační služby a přes ukrajinská kontrolní stanoviště považuje za nezákonný. Zmocněnec ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pro Krym Borys Babin minulý týden novinářům řekl, že je o nezákonném vstupu syna českého premiéra na Krym přesvědčen.

  • Komunisté stojí za Babišem, vedení strany vyzvalo své poslance k podpoře vlády

    Širší vedení KSČM na dnešním jednání doporučilo poslaneckému klubu strany, aby se v pátek postavil proti návrhu opozice vyslovit nedůvěru vládě. Klub by podle ústředního výboru KSČM měl hlasovat jednotně. Novinářům to po zhruba dvouhodinovém zasedání, na kterém vystoupil i premiér Andrej Babiš (ANO), řekl předseda KSČM Vojtěch Filip.

    Klub KSČM bude o svém postoji hovořit ještě v pátek ráno. „Ústava říká, že poslanci nemohou přijímat příkazy. Toto je doporučení poslaneckému klubu, ale jak znám členy našeho klubu, tak doporučení budou respektovat,” konstatoval Filip. Sám bude v souladu s doporučením výboru hlasovat, dodal.

  • Babiš opustil jednání komunistů, otázkám novinářů se vyhnul

    Předseda vlády odešel ze sídla Komunistické strany Čech a Moravy. Novinářům, kteří čekali na jeho vyjádření, se vyhnul. Premiér Babiš se vydal za vedením KSČM, aby vyjednal podporu v pátečním hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.

  • Andrej Babiš dorazil do sídla KSČM

    Vedení komunistické strany má dnes rozhodnout, jak se postaví k hlasování o nedůvěře vládě. Do sídla KSČM v ulici Politických vězňů dorazil také premiér Andrej Babiš, jehož kauza vyvolala vládní krizi.

    Premiér dorazil do sídla KSČM.Video: Seznam Zprávy

  • Babiš dorazil na jednání vedení KSČM, které řeší důvěru vládě

    Premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil na jednání vedení KSČM, které se bude zabývat postojem komunistů k pátečnímu hlasování o nedůvěře vládě. Při příjezdu do sídla KSČM s novináři nemluvil. KSČM podpořila v červenci vládu ANO a ČSSD v hlasování o důvěře, kabinet pro své setrvání i tentokrát potřebuje, aby komunisté nehlasovali proti němu. Konečné stanovisko KSČM by měl v pátek probírat také poslanecký klub strany, uvedl v pondělí předseda komunistů Vojtěch Filip. Širší vedení KSČM by dnes mělo formulovat doporučení k dalšímu fungování vlády.

  • Nejmenujte Babiše, vyzvala opozice prezidenta

    Předsedové ODS, Pirátů, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN dnes ve společném prohlášení vyzvali prezidenta Miloše Zemana, aby v případě vyslovení nedůvěry vládě jmenoval premiérem někoho jiného, než současného předsedu vlády Andreje Babiše (ANO). Novinářům to po dnešní koordinační schůzce těchto stran řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Zeman avizoval, že při pádu vlády by dostal pověření skládat kabinet znovu Babiš, který by také mohl vládnout delší dobu v demisi.

    Premiér Babiš by měl podle společného prohlášení opozičních stran, které se spolu s hnutím Svoboda a přímá demokracie chystají v pátek hlasovat proti vládě, věrohodně vysvětlit okolnosti cesty svého syna Andreje na Krym. Předsedu ČSSD Jana Hamáčka strany vyzvaly, aby přehodnotil podporu kabinetu, v jehož čele stojí trestně stíhaný Babiš, který je podle nich navíc ve střetu zájmů.

    Bartoš novinářům řekl, že šéf SPD Tomio Okamura se sice schůzky nezúčastnil, textovou zprávou ale potvrdil, že celý klub jeho hnutí bude hlasovat pro nedůvěru. Předseda ODS Petr Fiala dodal, že opozice nehraje vyvoláním hlasování mocenské hry, ale odpovědně řeší problém, který v Česku vznikl. „Kdy úřad premiéra je neúměrně zatížen osobními a rodinnými problémy Andreje Babiše," řekl.

    Strany věří, že jejich návrh bude mít v pátek šanci na úspěch. Bartoš s ohledem na některé vyjádření poslanců či ministrů upozornil, že v ČSSD nepanuje jednota a jednání budou trvat do poslední chvíle. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil věří i v hlasy poslanců ANO proti vládě. „Složili slib, že budou hájit zájmy ČR. Je jednoznačně v zájmu ČR, aby padla vláda Andreje Babiše," uvedl. Vzniknout by mohla podle něj klidně opět vláda ANO a ČSSD, ale s jiným premiérem.

  • Pražská ČSSD vyzvala vedení, ať trvá na rezignaci premiéra

    Krajský výkonný výbor pražské sociální demokracie vyzval vedení strany, aby se v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo zasadilo o výměnu na pozici premiéra. Pro zajištění nestranného vyšetřování požadují pražští sociální demokraté také to, aby ministerstvo spravedlnosti přešlo od hnutí ANO pod ČSSD. Informaci přinesl server Novinky.cz. Pokud by hnutí ANO požadavkům nevyhovělo, měli by ministři ČSSD rezignovat, píše se dále v usnesení.

  • Do vyšetřovacího týmu byl přibrán soudní znalec, který má posoudit zdravotní stav Babiše mladšího

    Na kauze zavlečení Andreje Babiše mladšího na Krym pracuje podle náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška tým, který má při vyšetřování maximální podporu. Na dnešní společné tiskové konferenci s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) se Vondrášek postavil za práci policie.

    Do vyšetřovacího týmu byl podle Hamáčka přibrán soudní znalec k získání posudku zdravotního stavu Babiše mladšího, musí ale komunikovat se Švýcarskem, kde premiérův syn pobývá. Podle Hamáčka je klíčové, aby byl posouzen zdravotní stav Babiše mladšího, ministr nevyloučil, že ho provede švýcarská strana. Hamáček o tom chce hovořit s předsedou vlády. Podle vyjádření Vondráška policie nemůže Babiše mladšího jako oznamovatele ve věci zavlečení na Krym nutit ke spolupráci.

  • Ministři a ministryně promluvili o budoucnosti vlády

    Ministři za ANO i ČSSD chtějí pokračovat ve vládě.Video: Seznam Zprávy

  • Část ministrů za ANO i ČSSD chce, aby vláda pokračovala

    Části ministrů před pátečním hlasováním poslanců o nedůvěře vládě stačí to, jak premiér Andrej Babiš (ANO) vysvětlil kauzu údajného únosu svého syna obviněného v dotační kauze Čapí hnízdo veřejnosti.

    Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) případ zatěžuje vládu a premiér by měl odstoupit a vrátit se případně na post předsedy vlády po objasnění svých kauz. S dosavadním řešením případu je naopak spokojena ministryně financí za ANO Alena Schillerová. Uvedla, že Babiš jí osobně okolnosti případu osvětlil se stejnými argumenty, jaké použil vůči veřejnosti. Ministři se k situaci vyjádřili při příchodu na dnešní jednání vlády.

    „I já mám ve vzdálenějším okolí schizofrenika,“ uvedla Schillerová k svému pohledu na věc.

    Sociální demokraté zformulují svůj postoj ke kauze na středečním zasedání širšího vedení, ve čtvrtek zasedne jejich poslanecký klub.

    „Myslím si, že je to nešťastné, že to zatěžuje vládu a chtělo by to razantní řešení. Nejšťastnější by byl ten slovenský model, to znamená, kdyby pan premiér odstoupil, vyřešil si své problémy a pak by se případně vrátil,“ řekla novinářům Maláčová. Vláda podle ní má své výsledky a její konec by asi byl špatný pro občany země.

    Dosavadními výsledky kabinetu zejména v sociální oblasti hájil pokračování kabinetu i ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman. Bylo by podle něj nelogické hlasovat proti vládě. Zmínil, že Babiš kauzy vysvětluje, jak slíbil.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy