Hlavní obsah

Za Trumpa se ztrojnásobil rozdíl v platech mužů a žen v Bílém domě

Platová nerovnost v Bílém domě se zhoršuje.Video: Lucie Hlubučková

 

Reklama

Amerika na prvním místě, nebo to jsou muži na prvním místě? Od nástupu republikánského prezidenta do Bílého domu se zvyšuje platová nerovnost Trumpovy administrativy.

Článek

Na každý dolar, který si dnes v Bílém domě vydělá muž, obdrží žena jen 63,2 centu. To je 37% platový rozdíl, přičemž aktuální národní průměr v USA činí jen 17 %. 

Na znovu se zvyšující platovou nerovnost upozornil americký ekonom Mark Perry z konzervativního think-tanku American Enterprise Institute, z jehož závěrů citovala řada médií. Z porovnání, která Perry provedl, vyplývá, že po nástupu Donalda Trumpa do Bílého domu se situace zhoršila až tak, že překonala národní průměr z 80. let. Tehdy činil rozdíl v příjmech mužů a žen na odpovídajících pozicích 33 %.

Snaha o rovné pracovní podmínky a platové ohodnocení byla jedním z cílů předchozího prezidenta Baracka Obamy. Za svého působění nejen snížil platovou nerovnost mezi zaměstnanci a zaměstnankyněmi Bílého domu na 11 %, ale také podepsal legislativu, která měla vést k dalšímu snižování genderové nerovnosti. Trump však toto nařízení zrušil.

Aktuální genderová nerovnost mezi zaměstnanci Bílého domu nevyplývá jen z výše platu, jde i o zastoupení každého pohlaví na jednotlivých postech. Z dvaadvaceti nejlépe placených pozic v Bílém domě jich ženy aktuálně zastávají pouze šest.

Reklama

Související témata:

Doporučované