Hlavní obsah

Za týden otevřou další obchody a služby. Některé jsou na hraně přežití

Foto: Pixabay.com

Od příštího pondělí otevřou například solária.

Reklama

Vláda dnes schválila další rozvolňování. Od příštího pondělí by měly otevřít další obchody a služby, mezi nimi jsou například solária, opravny obuvi či hodinářství. Budoucnost některých z nich bude záležet na ochotě lidí utrácet.

Článek

V pondělí 10. května přijde další vlna rozvolňování. Po více než čtyřměsíčním spánku otevřou další služby jako opravny obuvi, autobazary, autosalony, fotografické služby, hodinářství, zlatnictví a truhlářství. Pobočky budou moci otevřít i cestovní kanceláře a agentury, provoz obnoví i solária, lanovky a střelnice.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy bude o tyto služby podobný zájem jako o ty, které se otevíraly 3. května, tedy kadeřnické a kosmetické salony či služby v oblasti péče o mazlíčky. „Lidé budou rádi za cokoli, co jim vrací normální život. Blíží se léto, hodně lidí využívá solárka, aby se připravili na opalování. V hodinářstvích zase potřebují hodně drobných oprav,“ uvádí Prouza pro SZ Byznys.

Rozvolnění těchto provozoven bylo původně plánováno na 3. května. Podle Prouzy klidně mohly otevřít ve stejnou chvíli jako ostatní služby. „Od začátku, když epidemiologové připravovali vlny rozvolňování, tak nejprve měly jít školy a potom se mělo jít po tom nejméně rizikovém, tedy po obchodech,“ komentuje Prouza. Služby péče o tělo, jako kosmetika či masáže, jsou v tomto případě rizikovější.

Prouza předpokládá, že deset procent obchodů už neotevře, 15 procent je na hraně přežití. „Je to hodně dáno tím, jak vláda nastavila kompenzační programy od ledna, kdy spoustě obchodům odřízla jakoukoli pomoc. Ti , kteří se snažili a udělali si e-shop nebo investovali do marketingu, tak se třeba nedostali na 50procentní pokles obratu, který je teď podmínkou pro kompenzace,“ říká a dodává, že tito podnikatelé už vyčerpali poslední rezervy a jsou mezi hraničními 15 procenty.

Prodejny i služby rozvolnění vítají. „Těšíme se na to, že se budeme moct do určité míry zase vracet do normálu,“ uvedlo Hodinářství Bechyně.

I v tomto případě budou prodejny a služby fungovat v omezeném režimu. V buticích Hodinářství Bechyně budou dbát na zvýšenou bezpečnost zákazníků i personálu. „Uvidíme, jaký bude nápor v prvních dnech. Budeme se snažit schůzky domlouvat na konkrétní termíny, aby se nesetkávalo více lidí na jednom místě.“

V hodinářství očekávají zejména zvýšený zájem o opravy a výměny baterií. „Všechny servisní úkony a rychloobrátkové věci na počkání se během uzavření vlastně vůbec nerealizovaly,“ vysvětluje Hodinářství Bechyně.

Rozvolnění se týká i provozu některých služeb, například solárií. „Řešili jsme to s ministerstvem už od čtvrtka, otevření se neustále přehazovalo. Jsme rádi, že můžeme otevřít, ale je to za minutu dvanáct,“ říká majitelka sítě solárií Sunny Land Gabriela Minglerová Joudalová.

Pro vstup do solárií platí podobná pravidla jako při návštěvě kadeřnictví či kosmetiky. Musí evidovat klienty, kteří se musí prokázat buď negativním testem, nebo musí dosvědčit, že byli očkovaní, nebo že nedávno prodělali covid-19.

„Máme dostatek dezinfekce a budeme mít knihu zákazníků. Pokud nebudou mít potvrzení o negativním testu či očkování, alespoň budou mít možnost testování i na místě,“ říká Joudalová.

Stejně jako mnoho dalších služeb jsou i solária zavřená od konce prosince, což pro ně znamená finanční ztráty. Společnost Joudalové mohla alespoň čerpat příspěvky na zaměstnance a na nájem, ale ani podpora státu nebyla ideální. „Peníze na nájem jsme od prosince nedostali, i když jsme o ně letos zažádali,“ stěžuje si.

Sunny Land provozuje v Praze celkem sedm poboček. Aby krizi ustály, musela se firma domluvit s pronajímateli na odložení úhrady nájmu. „Někteří byli vstřícnější a dali nám slevy, některé organizace byly nekompromisní,“ říká Joudalová.

Minulý rok lidé podporovali solárium alespoň koupí permanentek, tento rok už jsou podle Joudalové obezřetnější a šetří. „Proto doufáme, že nám otevření přinese alespoň nějaké tržby,“ přeje si.

Prouza však varuje před tím, že bude záležet na tom, jak moc budou zákazníci utrácet. „Lidé už před Vánoci utráceli míň. Čím později se otevře a čím víc se lidé budou bát utrácet, tak ještě těch 15 procent na hraně může být optimistických,“ zdůrazňuje Prouza.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) už minulý týden řekl, že od následujícího pondělí bude moci otevřít zbytek obchodů, což je podle něj asi čtvrtina maloobchodního trhu.

Reklama

Doporučované