Hlavní obsah

Za účast v boji na Ukrajině jde Čech na tři roky do vězení

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pavel Kafka podle obžaloby působil v řadách armády samozvané Doněcké lidové republiky mezi roky 2015 až 2016. Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné.

Článek

Za účast v ozbrojeném konfliktu na Ukrajině půjde Čech Pavel Kafka na tři roky do vězení. Původně uloženou podmínku mu zpřísnil po odvolání státního zástupce Vrchní soud v Praze. Dnes to uvedla Česká televize (ČT). Rozhodnutí odvolacího soudu je pravomocné. Muž byl původně obžalován z přípravy teroristického útoku, soudy ho nakonec odsoudily za účast na organizované zločinecké skupině.

„Napadený rozsudek byl Vrchním soudem v Praze z podnětu státního zástupce zrušen pouze ve výroku o trestu,“ řekla ČT mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová. „Obžalovaný se odsuzuje k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání tří let. Pro výkon tohoto trestu se zařazuje do věznice s ostrahou,“ doplnila.

Kafka podle obžaloby působil v řadách armády samozvané Doněcké lidové republiky mezi roky 2015 až 2016. Před českobudějovickým krajským soudem nevypovídal, v přípravném řízení však tvrdil, že na východní Ukrajině chtěl pomáhat civilistům či lidem bez domova nebo pracovat v nemocnici.

Podle žalobce však Kafkova motivace byla jiná. Patrně se chtěl zapojit na Ukrajině do konfliktu v tankové jednotce, kde absolvoval vojenský výcvik. Následně v armádě působil jako střelec nebo řidič. Kafkův trest podle ČT zahrnuje i další trestný čin, za který byl Kafka dříve odsouzen Okresním soudem v Domažlicích, a to neoprávněný přístup k počítačovému systému.

Konflikt na Ukrajině propukl v roce 2014 po svržení režimu proruského prezidenta Viktora Janukovyče a následné ruské anexi Krymu. Boje mezi povstalci a vládě loajálními vojsky tehdy propukly na začátku dubna a od té doby si vyžádaly přes 14 000 obětí. Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území stejně jako Ruskem anektovaný Krym jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Český trestní zákoník definuje teroristický útok jako čin spáchaný proti České republice nebo mezinárodní organizaci, zároveň ale uvádí, že české právo poskytuje ochranu proti teroristickým činům i cizím státům.

Z terorismu byl kvůli účasti v bojích na Ukrajině v minulosti obžalován i bývalý český voják Erik Eštu, soudy ho však nakonec potrestaly za službu v cizích ozbrojených silách podmíněným trestem. Zatím nepravomocně potrestal pražský městský soud za boj na straně separatistů Bělorusa Alexeje Fadějeva, za účast na organizované zločinecké skupině mu uložil 4,5 roku vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované