Hlavní obsah

Za udáním Trumpa agent CIA, Babišova úřednická čtvrť a před 30 lety Prahu zaplavili uprchlíci z NDR

Polední zprávy 27. 9. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

00:40 – Úřednická čtvrť

Úřednická čtvrť v Letňanech a spor Prahy se státem. Projekt premiéra Andreje Babiše se potýká s komplikacemi. Babiš s primátorem Hřibem se nedokázali shodnout, za jakých podmínek by na pozemcích v majetku Prahy v pražských Letňanech mohl komplex stát. S vývojem situace se přidávají další aktéři. Podrobnosti přidal reportér Šimon Trantina. Jeden z problémů, který může ztížit získání stavebních povolení, je podle něj přítomnost blízkých letišť.

04:36 – Za udáním Trumpa agent CIA?

Neznámý pracovník amerických tajných služeb – to má být informátor, který vyvolal zahájení obžalovacího vyšetřování proti Donaldu Trumpovi. Před tím neznámý stěžovatel pracoval v Bílém domě. Podle New York Times informoval o svém zjištění nadřízené úředně stanovenou procedurou.

06:17 – Naruší Zelenského slova vztahy s Německem a Francií?

A kritika se snesla i na ukrajinského prezidenta. Ten si v hovoru postěžoval, že Francie a Německo jeho zemi dostatečně nepomáhají. Sám Zelenskyj ale nečekal, že Donald Trump zveřejní v odkrytých materiálech i jeho výpovědi. K tématu hovořil novinář Adam Černý.

„Zelenskyj se dostává do složité situace. Na jedné straně je země, která Ukrajinu podporuje, sice Spojené státy, ale jsou tady také evropské země, na které musí brát Zelenskyj ohled,“ vysvětlil Černý. Že Německo s Francií Ukrajině nepomáhají, není podle Černého tak úplně pravda.

11:22 – Žaloba na prezidenta neprošla

Ústavní soud nebude posuzovat kroky prezidenta. Poslanci včera večer podle očekávání nedopustili, aby podnět senátorů zamířil k soudu. Pro hlasovalo jen 58 ze 130 přítomných členů Sněmovny. Potřeba jich bylo 120.

13:56 – Česi v důchodu stráví téměř čtvrt století

Dvacet čtyři let a 3 měsíce, to je průměrná doba, kterou Češi stráví ve starobním důchodu. Postupně se navíc prodlužuje, senioři a seniorky se dožívají čím dál vyššího věku. Informuje o tom Česká správa sociálního zabezpečení. Na přelomu tisíciletí pobírali lidé starobní penzi přibližně 20 let. V roce 1970 to bylo jedenáct let. Ministerstvo práce letos uvedlo, že penze jsou v současné podobě neudržitelné.

14:25 – Čtvrť v Brně

V Brně má vzniknout speciální centrum vědců z celého světa. V Králově PPoli vznikne vědecká čtvrť za dvě a půl miliardy korun. Do kampusu by měli zamířit například experti na boj s globální změnou, suchem nebo kyberbezpečnost. Sídlit tam bude i první vědecké pracoviště OSN v Česku. První etapa se začne stavět příští rok.

14:47 – Nová nejvyšší budova v Česku

Nová dominanta Prahy, nejvyšší budova v Česku. Top Tower má vyrůst do výšky 135 metrů v Nových Butovicích. Pozornost by měl přitáhnout vrak lodi zapíchnutý do země. Apokalyptické dílo chce postavit developerská společnost Trigema. Stavba by měla vyjít na dvě miliardy korun.

„Já upřímně nevěřím tomu, že tu stavbu chce opravdu někdo postavit. Možná je to spíše jen nástroj, jak přilákat pozornost,“ okomentoval návrh architekt Filip Tittl s přihlédnutím k současnému trendu ekostaveb.

19:02 – Policie našla zřícené letadlo

Tragická nehoda letadla na Plzeňsku. Zemřeli dva lidé. Policisté našli zřícené letadlo ráno u Petrovic u Měčína. Předcházela tomu rozsáhlá pátrací akce s vojenským vrtulníkem. Naposledy se dvoučlenná osádka ozvala v půl deváté večer. Co za nehodou stálo, zatím není jasné. Policie bude případ vyšetřovat.

19:21 – Klausova nadace na Hradčanech

Nadační fond Klausových se přestěhoval do vily na Hradčanech. Ta patří Správě Pražského hradu. Nájem je třikrát levnější, než je obvyklé. Za byt o rozloze padesát metrů čtverečních platí pouze sedm tisíc korun. Smlouvu podepsal za Hrad kancléř Vratislav Mynář. A Klausovým tak zajistil výhodný nájem až do roku 2026. Podrobnosti najdete už teď na webu Seznam Zprávy.

19:47 – Podivná reklama na Čapím hnízdě

Kdo stojí za reklamou na německou chemičku na Čapím hnízdě? Podle jejího bývalého ředitele si ji firma neobjednala a někdo tak propagaci nařídil. Chemička SKW Piesteritz je na druhém místě v seznamu společností, které si v letech 2010 až 2013 platily na Čapím hnízdě reklamu. Kampaně už kvůli podezření, že sloužily ke snižování daní firem z holdingu Agrofert, prošetřuje česká policie.

20:16 – Před 30 lety Prahu zaplavili uprchlíci z NDR

Fotil dění okolo západoněmecké ambasády a shodou náhod se dostal i dovnitř. Mluvili jsme s jediným fotografem Josefem Ptáčkem, který zachytil život východoněmeckých uprchlíků při jejich pobytu na německém velvyslanectví v Praze. V roce 1989 se tak chtěli dostat na Západ. Podařilo se to 15 tisícům občanů komunistického Německa.

23:58 – Sport

Reklama

Doporučované