Hlavní obsah

Za útok na syrské Kobani Turecko soudí jeho obránce, ne teroristy z IS

Foto: Profimedia.cz

Žena z Kobani u hrobu jedné z obětí bojů mezi islamisty a obránci města na syrsko-turecké hranici.

Reklama

Boj o syrské město Kobani se stal v roce 2014 symbolem odporu proti teroristickému Islámskému státu. V Turecku dnes začíná soud, který se Kobani týká. Na lavici obžalovaných však nestanou islamisté, ale jejich odpůrci.

Článek

Celkem 108 členů třetí nejsilnější turecké strany je souzeno v procesu, jenž začal v Ankaře. Politici Lidově demokratické strany (HDP) čelí obvinění, že způsobili smrt 37 lidí, kteří zahynuli při protestech na podporu obléhaného města.

V době, kdy extremisté pod černou vlajkou Islámského státu útočili na Kobani, spěchali městu na pomoc kurdští pešmergové. Turecká armáda ale situaci, která mohla skončit masakrem, jen nečinně přihlížela. HDP proto na Twitteru 6. října 2014 vyzvala Turky i Kurdy k demonstracím, jež měly vyjádřit solidaritu s obléhaným pohraničním městem a donutit turecké úřady k akci.

Při protestech následně zasahovala armáda. Celkem 37 lidí převážně z řad stoupenců HDP tehdy zahynulo, z čehož nyní obžaloba viní opoziční stranu. Na lavici obžalovaných stane i její už uvězněný vůdce Selahattin Demirtaş, který je obžalován z 37 vražd a porušování jednoty a územní celistvosti tureckého státu.

Spolupředseda HDP Mithat Sancar označil případ za státní spiknutí a slíbil, že zemi zachrání od útoku autoritářského režimu. „Myslí si, že mohou potlačit naše hlasy, ale mýlí se,“ vzkázal před budovou vězeňského komplexu v Ankaře, kde probíhá soud.

O Demirtaşovo propuštění požádal Turecko loni v prosinci Evropský soud pro lidská práva s tím, že režim nemá dostatečné důkazy o teroristických aktivitách politika. Ten je ve vězení už více než čtyři roky. Pokud bude shledán vinným, čekal by ho trest v absurdní výši až 15 tisíc let vězení.

Do Ankary odcestovala monitorovat soudní proces i Evin Incirová, švédská socialistická europoslankyně kurdského původu. Jak to vypadá v soudní síni, popsala na Twitteru: „Mnoho obhájců nemá povolen vstup do soudní síně s poukazem na covid. Zároveň je místnost přeplněná spoustou policistů. Všichni právníci v soudní síni proto na protest odcházejí. Soudce je všechno, jen ne nestranný,“ tvrdí. Socialistická frakce Evropského parlamentu pak zveřejnila snímek ze soudní síně s nápisem „Solidarita s HDP“.

Na chování policie si dnes stěžovala tisková agentura Mesopotamia News Agency, jejíž dva reportéři, kteří měli pokrývat soudní líčení, byli násilím vyvedeni.

Turecká opoziční strana čelí v posledních letech soustavnému tlaku ze strany vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a jejích spojenců z řad tureckých ultranacionalistů (MHP). V březnu podala prokuratura návrh na zrušení strany kvůli jejímu údajnému propojení se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK), která je na seznamu teroristických organizací jak v Turecku, tak i v Evropě nebo ve Spojených státech. Ústavní soud ale případ žalobci vrátil kvůli procedurálním nedostatkům – mezi obžalovanými byla například i osoba, která už zemřela.

Turecký režim také odvolal více než stovku starostů Kurdy obydlených měst na jihovýchodě země. Místo politiků zvolených ve volbách v roce 2014 nebo 2019 vláda dosadila loajální úředníky, kteří plní přání prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Reklama

Doporučované