Hlavní obsah

Soud s aktivistkou, která vyskočila na Zemana, bude v neděli odpoledne

Aktivistce hrozí dva roky vězení, zásah ochranky jí přišel přehnaný.

 

Reklama

Incident ve volební síni, kam přišel v pátek volit prezident Miloš Zeman, skončí verdiktem soudu.

Článek

Aktivistka Angelina Diaš, která v pátek v základní škole v Brdičkově ulici v Praze 13 skočila poloobnažená se zvednutýma rukama před českého prezidenta, byla policií obviněna z výtržnictví a v neděli odpoledne předstoupí před samosoudce.

Advokátka sedmadvacetileté ženy Lucie Hrdá říká, že pohled obviněné je takový, že se jednalo o protest mírumilovný, to znamená nenásilný.

„Neměla vůbec v úmyslu někomu ublížit, přiblížit se k prezidentovi. Proto měla zvednuté ruce, aby bylo vidět, že nemá žádné zbraně,“ řekla advokátka Seznamu.

Video: Reportáž z místa, kde volil Miloš Zeman

Na Zemana se ve volební místnosti vrhla polonahá aktivistka skupiny Femen.

Angelina Diaš považuje reakci prezidentovy ochranky za přehnanou. „Má zhmožděná záda, rameno, má pohmožděninu na hlavě. Ochranka jí prý sprostě nadávala,“ uvedla Lucie Hrdá.

Aktivistka přijela do Prahy z Ukrajiny jen kvůli této akci. „Chtěla občany České republiky upozornit, že prezident je v silném područí Ruska,“ říká advokátka ženy, která má za sebou už několik hojně medializovaných akcí.

Mimo jiné jde o loňský vulgární útok na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a jeho ukrajinského kolegu Petro Porošenka na jejich společné tiskové konferenci.

Obviněná čeká na verdikt samosoudce v cele předběžného zadržení.

Reklama

Související témata:

Doporučované