Hlavní obsah

Za útokem na Colonial Pipeline jsou Rusové, ale ne tamní vláda, řekl Biden

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Spojené státy mají důvodné podezření, že hackerský útok na společnost Colonial Pipeline byl veden z Ruska, tamní vládu s ním ale nespojují.

Článek

Kvůli incidentu se dočasně zastavil provoz klíčové sítě pro přepravu ropných produktů v USA. Podle agentury AP se necelý týden po začátku výpadku na internetu šířily nejrůznější dezinformace vykreslující Bidenovu administrativu jako strůjce krize.

Ta začala minulý pátek, kdy se počítačová síť Colonial Pipeline podle vyjádření firmy stala terčem ransomwaru neboli vyděračského programu, který zablokuje přístup do systému. Podle čtvrtečních slov Joea Bidena se od té doby provozovateli podařilo téměř kompletně obnovit provoz rozsáhlé sítě potrubí pro přepravu ropných produktů z Texasu až na severovýchod USA. Američtí vyšetřovatelé kyberútok připsali skupině DarkSide spojované v médiích s východní Evropou a Colonial Pipeline jí podle informací amerických médií vyplatila výkupné požadované za odemčení systému.

„Nedomníváme se, zdůrazňuji, nedomníváme se, že do tohoto útoku byla zapojena ruská vláda,“ řekl při vystoupení v Bílém domě Biden. „Máme však velký důvod domnívat se, že zločinci, kteří útok provedli, žijí v Rusku. Odtud to přišlo,“ pokračoval americký prezident.

Biden podle CNN dodal, že Moskva by měla bojovat proti aktivitám hackerů na svém území. Rovněž nevyloučil možnost odvetného útoku USA proti DarkSide ve snaze „narušit jejich schopnost operovat“. Podle Bidenovy mluvčí Jen Psakiové Bílý dům v tomto směru čekal na stanovisko velitelství kybernetických operací při ministerstvu obrany.

Vedle oficiální verze příběhu o útoku na Colonial Pipeline se objevuje také řada nepodložených spekulací šířených mimo jiné konzervativními weby a komentátory ve snaze vykreslit Bidenovu vládu jako původce chaosu, uvádí AP. Podle těchto příspěvků Washington nejenže dočasný výpadek největší americké sítě produktovodů nezvládl, ale celý jej zosnoval.

Některé dezinformace označují za zdroj problémů Bidenův dekret, jiné dávají fronty u čerpacích stanic vyvolané obavami z nedostatku pohonných hmot do souvislosti se „zelenou novou dohodou“, což je sada návrhů části Demokratické strany pro boj se změnami klimatu. Po sítích koluje grafika označující situaci na východním pobřeží USA za „Bidenovu benzinovou krizi“ nebo komentář s divokou spekulací o tom, že vypnutí produktovodní sítě bylo součástí jakéhosi spiknutí.

Tyto zavádějící informace se podle AP začaly výrazněji šířit v pondělí, kdy guvernér státu Severní Karolína Roy Cooper vyhlásil kvůli výpadku dodávek ropných produktů krizový stav. Analytická společnost Zignal Labs pak zjistila, že kritiku Bidena obsahovaly některé z nejpopulárnějších tweetů na téma palivového výpadku.

„Lidé si nemůžou stěžovat na ceny benzinu, když žádný benzin není k mání,“ zněl popisek u jednoho z takovýchto příspěvků, který na Twitteru sdílela i republikánská kongresmanka Lauren Boebertová. „Dnes nedostatek benzinu, zítra nedostatek potravin?“ uvedla zase moderátorka televize Fox Tomi Lahrenová, přičemž situaci podávala jako předzvěst „socialismu“, kterým republikáni a jejich spojenci straší dlouhodobě.

Příběh o „Bidenově benzinové krizi“ podpořil i bývalý americký prezident Donald Trump. Ve středečním prohlášení svého nástupce obvinil z vytváření „jedné krize za druhou“. „Nejdřív jsme měli Bidenovu krizi na hranici… pak Bidenovu ekonomickou krizi, pak Bidenovu izraelskou krizi a teď máme Bidenovu benzinovou krizi,“ uvedl.

Podle AP je veřejná debata kolem výpadku u Colonial Pipeline pro Bidenovu administrativu dalším problémem po neuspokojivé měsíční zprávě o růstu pracovních míst a eskalaci konfliktu mezi Izraelem a Palestinci. Ceny pohonných hmot byly už předtím na vzestupu a při „skupování paliva a kvůli frontám u benzinek je složité převzít kontrolu nad narativem“.

Reklama

Doporučované