Hlavní obsah

Za útokem na Skripala stojí Rusko, shodují se v prohlášení Británie, Spojené státy, Francie a Německo

Británie, USA, Francie a Německo: Za útokem na Skripala je Rusko.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Británie, Spojené státy, Francie a Německo se ve společném prohlášení shodly, že za útokem na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru stálo Rusko.

Článek

Šéfové států a vlád Británie, Spojených států, Francie a Německa se ve společném prohlášení shodli, že za útokem na bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru stálo Rusko. Útok nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury označili za útok na suverenitu Spojeného království, informovala agentura Reuters. Moskvu, která jakoukoliv vinu na útoku odmítá, představitelé čtyř zemí vyzvali, aby poskytla informace o látce Novičok údajně použité při otravě Skripalových.

„My, představitelé Francie, Německa, Spojených států a Spojeného království jsme zděšeni z útoku proti Sergejovi a Juliji Skripalovým v Salisbury ve Spojeném království 4. března 2018,” stojí ve společném prohlášení. Neexistuje podle něj „žádné přesvědčivé alternativní vysvětlení”, než že za útokem stojí Rusko. Neochota odpovědět na britskou žádost o vysvětlení „dál podtrhuje zodpovědnost” Moskvy.

Londýn, Washington, Paříž a Berlín vyzvaly Rusko, aby poskytlo Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) úplné informace o chemickém programu na vývoj látky Novičok, který měla armáda v Sovětském svazu v 70. a 80. letech minulého století. Právě nervově paralytická látka Novičok podle britské premiérky Theresy Mayové otrávila Skripala a jeho dceru.

„Toto použití armádní nervové látky - typu, který byl vyvinut Ruskem - představuje první útočné použití nervové látky v Evropě od druhé světové války,” uvedli francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová, americký prezident Donald Trump a britská premiérka Theresa Mayová v prohlášení.

„Je to útok na suverenitu Spojeného království a jakékoli takové užití ze strany státu je jasným porušením Úmluvy o chemických zbraních a mezinárodního práva. Ohrožuje to bezpečnost náš všech,” dodali představitelé čtyř zemí.

Sergej a Julija Skripalovi zůstávají po útoku nervově paralytickou látkou v kritickém stavu v nemocnici. Podrobnosti o jejich zdraví by měli lékaři dnes sdělit přímo premiérce Mayové, která se chystá Salisbury navštívit. Setkat by se v jihoanglickém městě měla také se zástupci veřejnosti a záchranných složek.

Mayová ve středu řekla, že útok má na svědomí Rusko, a oznámila sérii opatření včetně vypovězení 23 ruských diplomatů ze země. Rusko zodpovědnost za útok odmítá a chystá protiopatření.

Reklama

Doporučované