Hlavní obsah

Za verbování k teroristům půjdete nadosmrti do vězení, varuje Putin

Rusko zpřísní postihy za propagandu terorismuVideo: AP

 

Reklama

Za verbování do řad teroristů až doživotní trest odnětí svobody. Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který zpřísňuje trestní odpovědnost za činy spojené s terorismem.

Článek

Prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který umožní odsouzené poslat na mříže na 8 - 20 let, v některých případech dokonce na doživotí. „Jedním z cílů přijatých změn je zformovat negativní postoj společnosti k jakýmkoliv aktivitám spojeným s přípravou teroristických činů, která není o nic méně nebezpečná než samotný teroristický čin,” řekl podle agentury TASS předseda výboru pro ústavní legislativu Rady federace, horní komory parlamentu, Andrej Klišas.

Za financování či zapojování lidí do trestné teroristické činnosti dosud v Rusku hrozilo nejvýš desetileté vězení. Nový normativní akt má zamezit ospravedlňování terorismu v jakékoliv podobě, navíc může pro viníky znamenat pokutu 300 000 až 1 000 000 rublů. Zákon rovněž zavádí do ruského trestního kodexu pojem „propaganda terorismu”.

Nezbytnost provedení změn v zákoně podle Klišase vyplývá z velké společenské nebezpečnosti veřejného ospravedlňování teroristické činnosti, pokusů překroutit nebo snižovat míru nebezpečnosti podstaty trestných činů a skutečných cílů terorismu.

Reklama

Doporučované