Hlavní obsah

Za vínem na kolech. Tři skvělé a méně známé tipy

Foto: Petr Pravda, Seznam Zprávy

Cyklistika v Alpách je náročná. Odměnou jsou bezkonkurenční výhledy a dobré víno.

Reklama

Krásné vinařské oblasti, to není jen Burgundsko, Provence nebo Toskánsko. Na kole se dají projet i méně známá, ale neméně atraktivní místa. Třeba část Švýcarska, oblast kolem hřebenu Mendola v Itálii či masiv Pohorje ve Slovinsku.

Článek

V každé z vinařských oblastí Seznam Zprávy vybraly vždy jeden okruh silniční a druhou trasu pro horská kola. Oba tipy jsou náročnější, ale lze si je zkrátit, jet jen část nebo vybrat ze spousty dalších možností.

Sierre, Švýcarsko: Od Rhony až ke čtyřtisícovkám

Sierre, nedaleký Sion i desítky okolních vesniček v této části údolí Rhony jsou skvělou základnou pro nekonečné cyklistické výlety všemi směry a všech obtížností. Do strmých kopců vinic, do náročných horských průsmyků až k lanovkám slavných horských středisek. Nebo „jen“ šlapání do pedálů podél řeky Rhony.

A protože tady jste v proslulém vinařském kraji frankofonního Valais, navečer na vás budou čekat desítky sklípků, barů a restaurací s vynikajícími víny, jejichž jména jste možná ještě nikdy neslyšeli – Fendant, Cornalin, Petite Arvine… V Sierre zkuste třeba vinárny Cave des Bernunes, Erhardt Mathier Vins, Domaines Rouvines nebo Cave de Goubing. V Sionu Bagdad Café se stylovým sklípkem.

+1

Naše špičková trasa pro silniční kola nádhernými stráněmi vinic až po lesy a horské louky začíná v Sierre. 15 km po rovině kolem Rhony do Sionu je jen na rozehřátí, zato se můžete kochat pohledem na vinohrady zaříznuté do skalních útvarů, dominantu Sionského hradu, masiv Bernských Alp po pravé a Walliských Alp po levé straně.

Uteče to ale jako voda a vy brzy zamíříte ze Sionu vzhůru do příkrých vinic. Když pak stoupáte směrem k Mayens de la Zour, jedete téměř nedotčenou krajinou. Během výšlapu na Arbaz a Anzère se opájíte výhledy i vůněmi horských květin a bylin. Až přijde konečně mondénní horské středisko Crans Montana. Jste v nadmořské výšce 1500 m v místech, kam často zavítá Tour de Suisse, cyklistická generálka na Tour de France. Z Crans Montany vás čeká už jen sjezd serpentinami zpět do Sierre, kdy překonáte 1000 výškových metrů. Dohromady budete mít skoro 90 km a celkem nastoupáno 2300 metrů.

Náročným výšlapem na horských kolech objevte romantické údolí Val d'Anniviers, které uzavírá hřeben hned několika čtyřtisícovek. Začít můžete taky v Sierre, ale snadnější bude vyrazit až z Tignouse, horní stanice lanovky v St-Luc. Sledujte značení Tour Bike Planet Tourto „Combavert“, přejděte přes řeku a vydejte se po stezce, která vede po úbočí pod hotelem Weisshorn. Pokračujte malebnými alpskými loukami a lesy až na alpskou louku Nava, nad níž se v bezprostřední blízkosti zvedá hned několik třítisícovek. Odtud zahájíte dlouhý sjezd širokou cestou, po němž bude následovat technická pasáž, která padá do vesničky Mottec.

Když vystoupáte údolím do Zinal, nasedněte na gondolu Sorebois, která vás během pár minut vyveze téměř o 1000 metrů výše. Odtud vyšlapejte až na Corne de Sorebois (2895m), odkud je úchvatný výhled na okolní čtyřtisícové štíty. Za dobrého počasí jich napočítáte asi 12 včetně Mont Blancu.

Dlouhý sjezd nabízí nádherný pohled na jezero Moiry. U zdi přehrady se napojíte na trasu legendárního závodu horských kol Grand Raid, po které dojedete až do cíle, do malebné historické vesničky Grimentz. Ujedete 33 km a nastoupáte skoro 900 metrů.

Tramin, Itálie: Čtrnáctikilometrový sjezd a skvělá vína

Malebná vinařská obec Tramin s úzkými historickými uličkami a starými paláci leží kousek na jih od jihotyrolské metropole Bolzano. Tady blízko příjemného koupacího jezera Kaltern najdete království vína Gewürztraminer, ale i dalších odrůd, rozlehlé vinice, které se prolínají s jablečnými sady, tradiční vinné sklípky, chladné altány a samozřejmě výborné bary a restaurace. Nad tím vším se zdvihá impozantní dvoutisícový skalní masiv Monte Roen.

+3

Tramin je ideálním místem pro cyklisty. Začínají tu dechberoucí strmé traily, panoramatické horské trasy, nekonečné cyklostezky táhnoucí se údolím řeky Adiže i horské silničky s úžasnými alpskými průsmyky, kam často míří i slavné cyklistické závody Giro d´Italia nebo Tour of Alpes. Po výletech může přijít na řadu koupání v teplém jezeře Kaltern a pak už ochutnávka skvělých místních vín. Kromě Gewürztraminer tu mají i výborný Pinot Blanc, Pinot Gris nebo červený Lagrein a Vernatsch.

Pro trénované milovníky silniček jsme vybrali 100 km dlouhý okruh Mendelpass–Gampenpass. Má atmosféru a navíc tu nikdy nepojedete sami. Každý den bezpočet cyklistů stoupá k průsmyku Mendelpass, který je jasně viditelný už z Traminu. Po překonání průsmyku brzy dojedete do městečka Fondo v údolí Val di Non s úzkou kostelní věží – na chvíli vjedete do sousedního Trentina. Pak přijde druhý průsmyk Gampenpass a konečně Naraun, z něhož silnička už prakticky jen klesá do údolí přes Nals, bránu k jihotyrolské vinné stezce, Bolzano až zpět do Traminu.

Vrcholná trasa pro horská kola vede z Traminu na nejvyšší zdejší horu Monte Roen (2116 m). Po náročném výjezdu a úžasných výhledech na údolí řeky Adiže, Dolomity, masivy Ortleru a Brenty přijde na řadu čtrnáctikilometrový sjezd s převýšením 1900 m.

Kromě těchto dvou špičkových okruhů tu najdete i stovky kilometrů mnohem snadnějších výletů pro silničky, trekingová kola, mtb i elektrokola.

Maribor, Slovinsko: Nejstarší réva na světě

Kraj kolem masivu Pohorje u Mariboru patří k hlavním a největším vinařským oblastem Slovinska. Je proslavený výbornými bílými víny, ale také více či méně náročnými cyklotrasami. Oblast Štajerska se pyšní nejstarší révou na světě a je proslulá elegantními charakteristickými bílými víny a odrůdami.

+3

Více než padesátikilometrový výlet na silničním kole zkuste vést do ostrých kopců masivu Pohorje, které se prudce zdvíhají hned na kraji Mariboru. Vydejte se z města nejdříve na jih k osadě Spodnje Hoče, odtud začněte stoupat po silničce 929 na Zgornje Hoče a Slivniško Pohorje. Serpentiny se brzy motají horským lesem a pastvinami, u vodopádu Skalca překonáte nadmořskou výšku 1000 metrů a brzy dokonce 1100 m. Na lesní křižovatce se dáte doleva na silničku 935 a budete se vracet serpentinami přes Planici, Kopivnik, Fram a Slivnici zpět do Mariboru.

I na horském kole doporučíme vyrazit do Pohorje. Na 75 km dlouhé náročné trase z východu na západ masivu objevíte nedotčenou přírodu, ale i gotický kostel sv. Bolfenka na Mariborské straně nebo Kremžarjev vrh v Korošce na druhé straně pohoří. Trasa je vyznačena v obou směrech značkou PT a je napojena na řadu místních cyklostezek nebo lesních cest, které vedou ze všech hlavních center v okolí pohoří. V lesích Pohorje najdete i řadu skrytých rašelinišť a pastvin, potoků s vodopády a dalších přírodních perel.

Večer po výletu můžete navštívit některé z vinných sklepů a vinoték v Mariboru i okolí. Přímo ve městě zkuste například vinárnu LeVino, vinotéku Mariborská vodárna nebo Starý vinný dům.

Reklama

Doporučované