Hlavní obsah

Za vraždou novináře Kuciaka mohla stát italská mafie působící na Slovensku, píšou tamní média

Vraždu slovenského novináře pro Seznam okomentoval český investigativní reportér Janek Kroupa.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zastřelený investigativní novinář se v poslední době zabýval tématem čerpání eurofondů italskou mafií, která je měla ze Slovenska posílat zpět do Itálie. Zároveň měli členové mafiánských rodin v minulosti podnikat například se současnou asistentkou premiéra Fica.

Článek

Za vraždou slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka, jehož tělo našla slovenská policie v neděli v jeho domě společně s tělem jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, mohla stát italská mafie. Uvádějí to slovenská média.

Zastřelený novinář se v posledních měsících podle informací deníku SME zabýval působením lidí blízkých italské mafii ́Ndrangheta na Slovensku, která mimo jiné obchoduje se zbraněmi, falšuje peníze a je nejmocnější mafiánskou skupinou v Itálii. Pověstná je svým vyděračstvím a lichvou.

Tuto informaci potvrdil Denníku N i novinář Tom Nicholson, který byl jako jeden z posledních lidí s Kuciakem v kontaktu. Uvedl, že spolu minulý týden řešili téma čerpání eurofondů na Slovensku, odkud je měla italská mafie posílat zpět do Itálie. Nicholson se domnívá, že Kuciakův připravovaný text mohl toto čerpání evropských peněz ohrozit.

Podle deníku Postoj členové mafiánských rodin Vadala a Roda z Kalábrie kromě čerpání milionových eurofondů podnikali se současnou asistentkou Roberta Fica Máriou Troškovou. Do kauzy měl být zapleten i současný sekretář Bezpečnostní rady Viliam Jasaň.

Většina celostátních slovenských novin vyšla v úterý v souvislosti s vraždou novináře a jeho přítelkyně s titulní stranou na pietním černém podkladě nebo pouze v černobílém provedení. V záhlaví webových stránek zpravodajského serveru Aktuality.sk, pro nějž Kuciak psal, je logo doplněné o černou smuteční stuhu a web dále otvírá vyjádření šéfredaktora Petera Bárdyho.

Reklama

Doporučované