Hlavní obsah

Za vraždu Chášakdžího trest smrti pro pět lidí. Podle médií byl soud pochybný

Saúdskoarabský novinář, kterého v říjnu 2018 zavraždili na saúdském generálním konzulátu v Istanbulu.

Reklama

aktualizováno •

Pět trestů smrti a tři tresty odnětí svobody dohromady na 24 let. Tak zní rozsudek veřejného prokurátora Saúdské Arábie v případu loňské vraždy novináře a kritika Saúdských Arabů Džamála Chášakdžího.

Článek

Policie vyšetřovala i bývalého poradce korunního prince Saúda Kahtáního, nakonec ho ale zprostila obvinění a propustila z vazby. Pro nedostatek usvědčujících důkazů se na svobodu dostal také někdejší náměstek šéfa saúdskoarabské rozvědky Ahmad Asírí, saúdskoarabský konzul v Istanbulu Muhammad Utajbí a devět dalších lidí.

Podle agentury AP se v téměř naprostém utajení uskutečnilo v souvislosti s případem devět soudních stání a před soudem stanulo 11 lidí. Řízení se zúčastnilo několik diplomatů, včetně tureckých, a příslušníci Chášakdžího rodiny. Veřejnosti a médiím byl ale přístup zakázán. Jména odsouzených podle agentury AP zveřejněna nebyla.

Dva hlavní podezřelí byli osvobozeni, přičemž jeden z nich ani nebyl obviněn, pouze vyslýchán. Všichni odsouzení se mohou proti rozsudku odvolat. Proces tak podle médií vyvolává pochybnosti o tom, zda byli odsouzeni opravdu ti, kdo jsou za vraždu odpovědní.

Organizace Novináři bez hranic (RSF) rozsudek považuje za výsměch, podle Turecka nebylo spravedlnosti učiněno zadost. Saúdskoarabská státní televize Al-Ichbáríja uvedla, že soud dospěl k závěru, že nešlo o úkladnou vraždu, tedy že pachatelé neměli původně v plánu Chášakdžího zabít.

Státní televize informovala, že podle prokuratury byl někdejší bin Salmánův poradce Kahtání propuštěn. Neprokázalo se, že byl do vraždy zapojen. Agentura AP nicméně poznamenala, že Kahtání čelí kvůli své údajné roli ve vraždě Chášakdžího americkým sankcím.

Podle soudu bylo v souvislosti s vraždou zatčeno 21 lidí a deset dalších bylo vyslýcháno. Pět lidí bylo odsouzeno za „spáchání či přímé zapojení do vraždy oběti”, uvedl podle agentury Reuters mluvčí prokuratury Šalaan Šalaan, přičemž doplnil, že události nepředcházel spor mezi pachateli a Chášakdžím.

Chášakdžího syn Saláh naopak sdělil, že rodina se spravedlnosti dočkala. „Nám, dětem zesnulého, se dostalo spravedlnosti. Důvěřujeme saúdskoarabské justici na všech úrovních,“ napsal na svém Twitteru.

K případu se vyjadřoval ve prospěch Rijádu už několikrát a list The Washington Post v dubnu napsal, že Chášakdžího děti dostaly po vraždě luxusní domy a úřady jim měsíčně vyplácejí tisíce dolarů. Měsíc po vraždě byla zveřejněna fotografie, na které korunní princ kondoloval Saláhovi a mladý muž na ní měl bolestný výraz. Podle stanice Al-Džazíra dostal Saláh zákaz vycestovat hned, když otec začal v USA publikovat články kritické k režimu v Rijádu.

Foto: Profimedia.cz

Syn zavražděného novináře přijímající kondolence saúdského prince v říjnu 2018.

Americký představitel, kterého citoval Reuters, řekl, že rozsudek považuje za první krok k potrestání těch, kdo nesou odpovědnost. „Doporučujeme Saúdské Arábii pokračovat ve spravedlivém a otevřeném právním řízení,“ sdělil tento zdroj.

Britský ministr zahraniční Dominic Raab ve svém tweetu napsal, že Chášakdžího rodina si zaslouží spravedlnost za tu „brutální vraždu“.

„Saúdská Arábie musí zajistit, aby byli potrestáni všichni, kdo jsou odpovědní, a aby se taková krutost nezopakovala,“ stojí v tweetu.

Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnés Callamardová, která se vraždou novináře zabývala, dříve uvedla, že pátrání po spravedlnosti nesmí být ponecháno jen na saúdskoarabské justici, která je „náchylná k politickému vměšování”.

Americký prezident Donald Trump usmrcení novináře odsoudil a jeho vláda uvalila na 17 saúdskoarabských občanů v souvislosti s kauzou sankce. Ty se však nevztahují na korunního prince. Trump opakovaně odmítl žádosti i z řad svých republikánů, aby Washington vůči Rijádu podnikl tvrdší kroky. Prezident zároveň opakovaně zdůrazňoval, že je důležité se Saúdskou Arábií udržovat dobré vztahy, jelikož je významným odběratelem americké vojenské techniky a zbraní, čímž přispívá k tvorbě pracovních míst v USA.

Druhého října roku 2018 si saúdskoarabský novinář Džamál Chášakdží přišel na konzulát Saúdské Arábie v Istanbulu vyřídit doklady potřebné ke svatbě se svou tureckou snoubenkou Hatice Cengizovou, která na něj před konzulátem čekala. Z budovy už ale neodešel, zabil ho tým saúdskoarabských agentů. Jeho tělo patrně rozčtvrtili a odvezli z budovy. Ostatky novináře se doposud nenašly.

Novinář amerického listu The Washington Post Chášakdží měl trvalý pobyt v USA. Byl velkým kritikem saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána. Právě jeho západní vlády nebo americká zpravodajská služba CIA podezírají z objednání vraždy. Princ to v rozhovoru pro americkou televizní stanici PBS popřel, za smrt novináře ale přijal plnou zodpovědnost. Zabití novináře nicméně vyvolalo ostrou mezinárodní kritiku a poškodilo pověst korunního prince.

Řada kritiků saúdskoarabského korunního prince mezitím zůstává ve vězení či je čeká soud, napsala agentura AP.

Reklama

Doporučované