Hlavní obsah

Za vraždu politika dostal trest smrti. Lidé útočníkovi postavili chrám a oslavují ho

Stovky věřících denně příjíždějí uctít památku vraha Qadriho.

 

Reklama

Příznivec radikálních islamistů byl odsouzen k trestu smrti poté, co zastřelil zemského hejtmana.

Článek

Dva ozdobné minarety rámují smaragdově zbarvené kopule svatyně, která byla vystavěna na počest Mumtazovi Qadrimu. Na stavbu, která lemuje jeho hrob, se složili jeho příznivci. Peněžité dary stále přibývají.

Mumtaz Qadri byl odsouzen k trestu smrti za zastřelení politika, který bránil křesťanku odsouzenou za údajné urážky islámu. Střecha svatyně je složena z tisíců malých třpytících se zrcadel. Strop zdrobí křišťálový lustr a mramorové stěny zdobí verše z koránu.

Qadri byl členem elitní policejní jednotky, která ochraňovala pandžábského zemského hejtmana Salamana Tasífa. Místo ochrany proti němu ale otočil zbraň a zastřelil ho. S úsměvem na tváři se k činu přiznal, byl zatčen a odsouzen k oběšení.

Lidé prokazují úctu i Quadriho synovi.

Svatyně na okraji hlavního města Islámábádu je důvodem k obavám pro ty, kteří mají strach z rostoucího extremismu. V zemi dochází k řadě brutálních sektářských vražd, násilným protestům duchovních ve prospěch zákona o rouhání a děsivým hrozbám pro každého, kdo napadne zákon.

Křesťanku Asiu Bibi, kterou obvinili z rouhání, bránil právník Saif-ul-Mulk. Domnívá se, že na Qadriho budou lidé ještě dlouho vzpomínat jako na „svatého”, ačkoli ho Nejvyšší soud prohlásil za teroristu. Bibi byla obviněna a odsouzena k trestu smrti za to, že urazila islámského proroka. Obvinění ale od začátku popírala.

„Mohu vás ujistit, že v příštích deseti až dvaceti letech bude považován za svatého a že jeho svatyně bude mít cenu miliardy rupií,” řekl právník. „Pro teroristy je velmi povzbuzující fakt, že pokud nejsou schopni nakrmit svoji rodinu, nasadí svůj život a někoho velkého zabijí. Celá rodina se pak stane bohatší, než by se jim kdy snilo,” dodal.

Pro některé lidi představuje svatyně další nástroj v arzenálu radikální sunnitské muslimské skupiny, která se snaží upevnit svoji moc nad 180 milony lidí v Pákistánu.

Bratr Quadriho, Amir Sajjad, který tráví každé odpoledne i večer sbíráním darů, řekl, že svatyně byla posledním přáním jeho bratra. Lidé shromáždili už miliony rupií v darech.

Reklama

Související témata:

Doporučované