Hlavní obsah

Za vším hledej Čínu? Vakcínová dohoda Německa s Tchaj-wanem padla

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Do honby za vakcínami se opět přimíchala trocha mocenského boje. Německo na poslední chvíli neuzavřelo dohodu s Tchaj-wanem na dodání pěti milionů vakcín BioNTechu.

Článek

Tchajwanský ministr zdravotnictví Chen Shih-chung v rozhovoru pro místní rozhlasovou stanici Hit FM přiznal, že měl Tchaj-wan minulý měsíc na dosah uzavření dohody s německou farmaceutickou společností BioNTech o dodávce pěti milionů dávek vakcín. Kdyby však na poslední chvíli nepřišla námitka ze třetí strany a Německo nezařadilo zpátečku.

Ačkoli se ministr zdravotnictví snažil být nekonkrétní a neříct přímo, že viní Peking, naznačil, že rozhodnutí má politický rozměr a že se „zásahu vnějších sil“ obával. O dalších plánových dohodách tak otevřeně mluvit odmítl. „Někteří lidé zřejmě nechtějí, aby byl Tchaj-wan šťastný,“ řekl v rozhovoru pro stanici Hit FM.

Diskuze o vakcínové spolupráci Tchaj-wanu s Německem probíhaly už na konci minulého roku. V lednu byla vláda Tchaj-wanu připravená na podepsání dohody s německou společností BioNTech, ale poté se „věci změnily“, řekl ministr Chen Shih-chung.

Německá společnost Tchaj-wanu jako důvody pro posečkání s uzavřením dohody uvedla, že jde o „interní neshody a výzvy týkající se celosvětové distribuce vakcíny“.

Firma BioNTech, která vyvinula vakcínu ve spolupráci s americkou společností Pfizer, uzavřela partnerství s čínskou firmou Shanghai Fosun Pharmaceutical Group – běžně známou jako Fosun Pharma – za účelem vývoje a distribuce v kontinentální Číně, Hongkongu, Macau a na Tchaj-wanu. Firma Fosun Pharma na oplátku souhlasila, že zaplatí licenční poplatky až do výše 85 milionů dolarů a za podíl v německé firmě dá 50 milionů dolarů. Vývojovým a distribučním partnerem společnosti BioNTech pro zbytek světa je americká firma Pfizer.

Podle Chena BioNTech Tchaj-wan směrem k Fosun Pharma nepředelegoval, ostrov tak prý na „přerušenou“ dohodu „stále čeká“. Pro The Guardian však německá firma napsala, že „se zavázala přispět k ukončení pandemie u lidí po celém světě a v rámci tohoto globálního závazku má v úmyslu Tchaj-wanu vakcínu dodat.“

Čína, pro kterou je Tchaj-wan nárokovaným územím, během koronavirové pandemie s ostrovem neustále soupeří. Tchaj-wan má například Číně za zlé, že na mezinárodní scéně hovoří jeho jménem, a obviňuje Čínu z nedostatečné transparentnosti. Od roku 2016, kdy v prezidentských volbách zvítězila Cchaj Jing-wen z Demokratické pokrokové strany s cílem získat nezávislost, Peking přerušil oficiální spolupráci s ostrovem, který nadále odmítá přijmout princip jedné Číny.

Tchaj-wan je úspěšný i bez vakcín

Tchaj-wan dle slov ministra o koupi vakcíny vyvinuté v Číně ani neuvažuje. Nejenže čínská vakcína není na seznamu Covaxu podporovaného Světovou zdravotnickou organizací, neexistují ani dostatečné údaje prokazující její skutečnou účinnost, uvedl. „Kromě toho se Čína nikdy nepokusila s námi diskutovat o otázce dodávek vakcín,“ řekl Chen. Vůči tchajwanské vládě se už ozvaly protesty z úst bývalého prezidenta Ma Jing-ťiou, podle kterého by měl ostrov přistoupit ke spolupráci s Čínou už jen kvůli rozšíření vakcínového portfolia.

Kromě zatím nedořešeného BioNTechu/Pfizeru má Tchaj-wan nasmlouvaný nákup více než pěti milionů vakcín Moderny, která má podle dosavadních studií nejvyšší účinnost. Tyto vakcíny ostrov očekává mezi květnem a červnem. Do konce února by mělo prostřednictvím Covaxu dorazit i 200 tisíc vakcín AstraZeneca z Británie.

Ministr zdravotnictví také poznamenal, že potřeba proočkovat Tchajwance je méně naléhavá než v jiných zemích, vzhledem k tomu, jakých úspěchů ostrov dosáhl v potlačení šíření covidu-19. Od počátku pandemie Tchaj-wan zaznamenal 938 případů a pouhých devět úmrtí. V nemocnicích se léčí padesát nakažených. Zajištění dostatku vakcín pro 23,5 milionu tchajwanských obyvatel se však ukazuje jako poměrně náročné. Krach dohody tak pravděpodobně o to víc napne vztahy Tchaj-peje s Pekingem, hodnotí média.

Reklama

Doporučované