Hlavní obsah

Za WannaCry stojí KLDR, státy by měly sepsat digitální Ženevskou úmluvu, míní šéf Microsoftu

Podle šéfa Microsoftu stojí za virem WannaCry KLDR.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Za květnovým celosvětovým kyberútokem viru WannaCry stojí podle šéfa Microsoftu Brada Smitha Severní Korea. Vlády by podle něj měly reagovat na zvýšené riziko a jasně postavit podobné útoky mimo mezinárodní právo.

Článek

Brad Smith, hlava jedné z předních světových technologických společností Microsoft, řekl, že Severní Korea stála za květnovým masivním útokem ransomware viru WannaCry, který napadl asi 250 000 počítačů ve 150 zemích světa. Odvolal se na názory expertů, kteří se problémem zabývají.

Spekulace, že virus WannaCry útočil na objednávku KLDR, se poprvé objevily už krátce po samotných útocích. Stopu vedoucí do Severní Koreje hlásili například počítačoví experti z antivirových společností.

Podle šéfa Microsoftu se v posledních šesti měsících problémy kyberútoků zvětšily a z útoku viru WannaCry by se měl svět poučit. Státy by podle něj měly dokonce ustanovit novou digitální Ženevskou úmluvu, která by jasně stanovila, že kybernetické útoky na civilisty, obvzláště v době míru, jsou za hranicí a porušují mezinárodní právo.

Virus WannaCry letos v květnu v napadených počítačích blokoval soubory a po vlastnících požadoval výkupné za odblokování. Virus infikoval výhradně softwary Windows od Microsoftu. Smith ale tvrdí, že společnost Microsoft nebyla na vině, protože viru neodolaly jen zastaralé softwary, které už Microsoft několik let nepodporuje a lidé by je neměli používat. „Neopírejte se o software, který patří do muzea,” vzkázal v rozhovoru pro ITW news.

Reklama

Doporučované