Hlavní obsah

Za whisky a pálenkami na Svachovku do jižních Čech

Foto: Svachovkadomu.cz

Destilérka Svach čerpá svou kvalitu z nádherné jihočeské přírody.

Reklama

aktualizováno •

Jihočeská Destilérka Svach buduje svou tradici od roku 2015 a pyšní se tím, že jde do každé činnosti s vervou, odvahou a dlouhodobou vizí.

Článek

Slivovice, hruškovice, meruňkovice a další druhy skvělých pálenek jsou zde kvalitní, jemné a velmi dobře zavedené. Nezáleží jen na pečlivém výběru ovoce, ale i na precizním ručním třídění a mistrovském umu destilatéra. Vyhlášené jsou i místní ovocné likéry a speciály. Týmu Destilérky Svach invence rozhodně nechybí.

Alchymie, trpělivost a představivost

Velmi zvláštní kapitolou a hlavně srdeční záležitostí je whisky Svach’s Old Well. Zkrátka Oldwellka. Tak jí všichni říkají. Celý postup její výroby mají v destilérce plně pod kontrolou. Základ pro pálení mladého whiskového destilátu vzniká v místním pivovaru Glokner. V destilérce se pálí dvoukolově, tedy skotskou cestou. Zdejší whisky je ale jinak skrz naskrz česká.

Foto: www.svachovkadomu.cz

Svachovka je zajímavé místo pět kilometrů od Českého Krumlova s pivovarem, lihovarem, čokoládovnou a hotelem o 38 pokojích s tradiční českou restaurací a 800 m2 velkým welness

Historický sklep z přelomu 18. a 19. století

Své jméno dostala whisky po studni, která je zde propojena se sklepem a vytváří tak ideální vlhké prostředí pro zrání tohoto nápoje v dřevěných sudech. Každý sud tu má svůj rodný list. Nejméně tři roky zde tento ušlechtilý nápoj leží a zraje a získává svůj charakter.

Co o Oldwellce řekl pan Václav Rout, přední odborník na skotskou whisky: „Svach’s Old Well Whisky – to je pro mne takové příjemné zjevení na české whisky scéně. Žádný nabubřelý a prolhaný marketing, kde zlaté medaile lítají rychleji, než Usain Bolt stíhá vyhrávat. Whisky ze Svachovky je prostě whisky dělaná srdcem a pro whiskaře. A dělaná dobře. Alespoň to, co jsem ochutnal, snese srovnání se skotskou produkcí. I proto jsem neváhal a kromě mnoha lahví jsem si koupil i celý sud z produkce této palírny.“

Foto: Svachovkadomu.cz

Destilérka experimentuje s různými druhy sudů

Koštovna přímo u kolony

Ochutnat lahodné ovocné pálenky nebo i různé druhy whisky můžete během prohlídky Destilérky Svach nebo v pohodlí svého domova – stačí si objednat na svachovkadomu.cz. Nehledáte třeba právě nějaký výjimečný dárek?

Co je Svachovka

Svachovka je zajímavé místo pět kilometrů od Českého Krumlova s pivovarem, lihovarem, čokoládovnou a hotelem o 38 pokojích s tradiční českou restaurací a 800 m2 velkým wellness. Pro firmy je zde kongresový sál pro 80 osob a další menší salonky pro 30 osob. Vládne zde domácí atmosféra a klid samoty na konci cesty.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované