Hlavní obsah

Za zábavou díky nesnímatelnému náramku. Co plánuje nová hlavní hygienička?

Foto: David Neff

Výhody pro očkované by se mohly zavést v létě, tehdy by k očkování měli mít přístup všichni, míní hlavní hygienička.

Reklama

Lidé, kteří budou mít negativní PCR test, by mohli dostávat náramek, který jim zajistí vstup na akce – ač na omezený čas. Nový PES pak bude obsahovat výhody pro naočkované proti covidu-19.

Článek

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o výjimkách z protiepidemických opatření pro očkované. Dojít by k nim mělo ve chvíli, kdy bude očkovacích látek v Česku dostatek a každý včetně lidí z mladších věkových skupin se bude moci nechat očkovat. Taková situace by mohla nastat během léta.

„Počítáme s tím, že v nejvíce rozvolněném stupni budou očkované osoby třeba nad počet těch, které se mohou účastnit určitých akcí,“ uvedla hygienička.

Zároveň ale nastínila, jak by mohl fungovat systém testování, díky kterému by se mohl oživit kulturní či sportovní život. „Také se zavede testování při vstupu na některé akce, festivaly nebo sportovní utkání. Existují systémy, kdy přijede laboratoř přímo před vstup a tam přímo bude testovat. Účastníci dostanou i nějaké digitální pasy na ruku, které jsou nesnímatelné. Ty můžou být validní třeba dva dny od testování, pokud bude děláno PCR,“ uvedla v pátek na dotaz Seznam Zpráv hlavní hygienička.

Svrčinová počítá s tím, že nejdříve dojde právě na výjimky pro testované a později – s dodávkami většího počtu vakcín – i na výhody pro očkované.

Data o vakcinaci online

Lidé si dnes mohou záznam o svém očkování proti covidu-19 zkontrolovat online na portálu ocko.uzis.cz. Na stejném portálu si mohou také zobrazit a stáhnout i certifikát o vakcinaci.

Zmiňované náramky se zatím ve světě užívají spíše pro hlídání lidí, kteří mají nařízenou karanténu. K tomuto účelu je vyzkoušely třeba Jižní Korea, Izrael nebo Hongkong. S náramky prokazujícími negativní test by tak Česko bylo poměrně inovativní.

Na trhu už existují zdravotní náramky, do kterých si lidé mohou vložit data o zdravotním stavu a související dokumenty. O případném systémovém používání náramků k prokázání neinfekčnosti však například mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Lukáš Trnka nemá informace.

Pokud jde o nástroj k prokazování očkování, půjde se spíše cestou mobilních kódovaných aplikací.

Podle Lukáše Trnky už se nástroj, který by sloužil k prokázání očkování, rýsuje. „Připravuje se to a pracujeme na tom,“ uvedl pro Seznam Zprávy. Detaily technologického řešení zatím prozradit nechtěl. Naznačil však, že by nemělo jít o náramek, ale spíše o podobný princip, na jakém má fungovat evropský digitální covid pas. O něm mají už brzy jednat europoslanci.

Díky speciálnímu pasu by lidé mohli mít snadnější cestování po unii, stačilo by se prokázat jen přes kódované údaje v telefonu.

Digitální zelený certifikát, jak osvědčení nazývá Evropská komise, bude postaven na trojici kritérií, která budou mít stejnou váhu: očkování, negativní PCR či antigenní test a přítomnost protilátek v těle. Každý členský stát se podle návrhu bude moci rozhodnout, jaké stanoví podmínky pro majitele osvědčení, budou však muset být pro všechny stejné.

„Naším hlavním cílem bylo připravit uživatelsky jednoduchý, nediskriminační a bezpečný nástroj, který plně zajistí ochranu dat,“ uvedla místopředsedkyně komise Věra Jourová.

Pas má obsahovat pouze jméno, datum narození, datum vydání a údaje o očkování, testu či prodělání nemoci. Úřady zemí budou mít povinnost jej vydávat zdarma.

Europoslanci tento týden zároveň odsouhlasili, že se zavedení covidových pasů bude schvalovat ve zrychleném řízení. Chtějí, aby se vše stihlo probrat do začátku letní sezony.

Očkovací průkazky na dosah

Myšlenka na vznik takzvaných očkovacích pasů sílí v zahraničí už několik měsíců. Projektů, které chtějí usnadnit cestování po světě, je nyní hned několik. Za jedním z nich stojí i ženevská nezisková organizace The Commons Project. Ta společně se Světovým ekonomickým fórem vyvíjí aplikaci do telefonu s názvem CommonPass.

Uživatelé této aplikace by do ní v budoucnu mohli ukládat informace o svém současném stavu, výsledcích PCR testů a očkování proti koronaviru. Vše by pak mělo sloužit právě jako „očkovací pas“, který by měl lidem usnadnit vstup nejen za hranice země, ale také například na všechny kulturní a sportovní akce. CommonPass by mohl také sloužit jako vstupenka na pracoviště uživatelů. O novince informovala americká CNN.

Aplikace podle vývojářů zároveň umožní uživatelům vygenerování zdravotního dokladu nebo průkazu ve formě QR kódu, který bude možné zobrazit komukoliv bez odhalení dalších citlivých informací.

Kolem celého zavádění očkovacích pasů krouží také velké technologické firmy. Americká mezinárodní technologická společnost IBM vyvinula vlastní aplikaci Digital Health Pass, která stejně jako CommonPass shromažďuje informace o testech na covid-19, teplotních kontrolách nebo záznamy o očkování. Informace se pak ukládají do mobilní peněženky.

Zároveň se nezapomíná ani na ty, kteří nepoužívají chytré telefony nebo nemají přístup k internetu. Několik společností v rámci iniciativy COVID-19 Credentials Initiative vyvíjí čipovou kartu, která je prostředníkem mezi tradičními papírovými očkovacími průkazy a online verzí.

Reklama

Doporučované