Hlavní obsah

Dvěma ženám zaměnili embrya při umělém oplodnění, Babišova klinika bude platit

Státní ústav pro kontrolu léčiv udělil pokutu za záměnu embryí.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Státní ústav pro kontrolu léčiv udělil pokutu brněnské klinice Reprofit. Jejím majitelem je firma, kterou dříve vlastnicky kontroloval šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Článek

Majitelé brněnské firmy Reprofit byli potrestáni za záměnu embryí u dvou zahraničních klientek, které na klinice podstoupily umělé oplodnění. Státní ústav pro kontrolu léčiv jim udělil pokutu 800 tisíc korun.

„Státní ústav pro kontrolu léčiv již v této věci udělil sankci. Ten příkaz byl zdravotnickému zařízení doručen,“ potvrdila Seznam.cz mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.

Kvůli tomu, že se majitel kliniky - firma FutureLife - může proti pokutě odvolat, nechtěla říct další podrobnosti. Společnost mohla být potrestána až do výše jednoho milionu korun. Zda se proti trestu odvolá, se nyní vedení firmy rozhoduje. Také proto nechtějí kauzu komentovat.

Záměnu embryí u dvou párů cizinců způsobila laborantka firmy. Ta ženám zaměnila zkumavky. Na chybu se přišlo ve chvíli, kdy jedna z klientech už byla v pokročilém stádiu těhotenství.

Majitelem kliniky je firma, kterou dříve vlastnicky kontroloval šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Po přijetí zákona o střetu zájmů její akcie ale vložil do svěřenského fondu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv se o případu dozvěděl loni v polovině prosince, nahlásila mu to sama klinika. Kontroloři pak v zařízení sledovali dodržování zákona. Jejich závěr zní, že nedošlo k systémové chybě, ale k pochybení jednotlivce.

Reklama

Doporučované