Hlavní obsah

Za zavřenými dveřmi sněmu ANO se Krnáčová pustila do Babiše a jeho vlády

Foto: ČTK, ČTK

Adriana Krnáčová na směnu ANO kritizovala, že hnutí vládne s podporou komunistů.

Reklama

„V Praze všechno začíná. I revoluce 17. listopadu začala tady,“ komentoval otevřený projev bývalé primátorky jeden z delegátů.

Článek

I když bývalá primátorka Adriana Krnáčová nakonec na úterním krajském sněmu hnutí ANO v hlavním městě vzdala boj o pozici místopředsedkyně pražské organizace, spolustraníky přesto zaujala.

Před zhruba dvěma stovkami delegátů kritizovala vládu premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše – mimo jiné kvůli tomu, že se jeho koaliční kabinet s ČSSD třicet let po sametové revoluci opírá o hlasy komunistů.

Sama Adriana Krnáčová se ve středu – den po sněmu – nechtěla ke svému projevu vracet. „Nevidím důvod, bylo to uzavřené setkání,“ odpověděla Seznamu na žádost o rozhovor.

Jiní členové pražského hnutí, kteří se sněmu zúčastnili, však o jejím projevu promluvili.

„Dost emotivně popsala, že politika naší vlády, která se opírá o hlasy komunisté strany, je v přímém rozkolu s tím, co říká naše mladá generace. A že jí není jedno, jak to vnímají její děti, které se s ní nebaví kvůli tomu, že chce do struktur ANO kandidovat,“ popsal vystoupení bývalé primátorky například bývalý poslanec Jiří Holeček, který je také předsedou organizace ANO v Praze-Dejvicích.

Také bývalý ministr financí Ivan Pilný, který je za ANO pražským zastupitelem, si vzpomněl na to, že Krnáčová zmínila, že s ní lidé na ulici ani její děti nemluví. Na to se podle svých slov rozhodl přímo na sněmu zareagovat.

„Musel jsem konstatovat, že se mnou lidé na ulici mluví, že to není otázka nálepky, ale jaká jste osobnost a co říkáte. Také jsem zmínil, že se mnou moje čtyři děti mluví,“ řekl Pilný.

Adriana Krnáčová podle dalších účastníků sněmu také zmínila, že nikdy nebyla v komunistické straně a má negativní lustrační osvědčení. Tedy že ji komunistická Státní bezpečnost nevedla ve svých svazcích jako spolupracovnici.

Spolupráce s StB se přitom opakovaně zmiňuje v souvislosti s šéfem ANO Andrejem Babišem. Podle dobových dokumentů Státní bezpečnosti byl jejím agentem s krycím jménem Bureš. Český premiér to sice odmítá, ale ani po několika letech se mu u soudu nepodařilo pravomocně dosáhnout verdiktu, že je jako agent veden ve svazcích tajné policie neoprávněně.

„Já jsem také v komunistické straně nebyl. Třikrát jsem tuto skvělou nabídku odmítl. To jsou věci, které jsou hodně emotivní,“ prohlásil k této části projevu Adriany Krnáčové exministr Pilný.

Být na straně mladých

Podle účastníků Adriana Krnáčová v úterý večer před delegáty pražského sněmu ANO rovněž zmínila, že se jí nelíbí odklon ANO doleva. Řeč uzavřela oznámením, že na post místopředsedkyně pražského hnutí, kam ji nominovala její organizace v Praze 6, kandidovat nebude.

„Radši chce být na straně mladé generace, která většinově tady v Praze nesouhlasí s vládní politikou,“ citoval její slova Jiří Holeček.

Členové ANO, s nimiž redakce mluvila, se většinou shodli na tom, že Krnáčová měla pravdu.

„Ta spolupráce s komunisty mi tolik nevadí, dívám se na ni spíš pragmaticky, ale jinak měla Adriana Krnáčová ve všem pravdu,“ uvedl bývalý poslanec Matěj Fichtner, který je členem hnutí ANO v Praze 8.

Třeba podle Ivana Pilného však byl projev exprimátorky až moc agresivní a Adriana Krnáčová působila ukřivděně.

„Chápu, že je dotčena tím, že odvedla v Praze práci, která nebyla dobře vnímána. Když ale vidím, co teď dělají Piráti, tak si Pražané budou říkat – zlatá Krnáčová,“ podotkl Pilný.

Podle Jiřího Holečka je v pořádku, když členové ANO – jako teď Adriana Krnáčová – říkají, co si myslí. „Nebylo to zvykem, že si lidé v ANO řeknou, co mají na srdci,“ podotkl bývalý poslanec hnutí.

Pražské ANO je zřejmě jednou z prvních organizací, která začala otevřeně o vládě, premiérovi a situaci uvnitř hnutí mluvit.

„V Praze všechno začíná, i revoluce 17. listopadu začala v Praze. Myslím si, že se přidají i další regiony, třeba Ostrava,“ řekl Jiří Holeček.

Reklama

Doporučované