Hlavní obsah

Za Zemanem dorazil do Lán jeho odpůrce Kalousek. Ptal se na Babišovu vládu

Představitelé TOP 09 po setkání s prezidentem v Lánech.

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman pokračuje v povolebních setkáních se stranami, které se dostaly do Sněmovny. Dnes za ním do Lán dorazili zástupci TOP 09. Předseda strany Miroslav Kalousek a místopředseda Marek Ženíšek.

Článek

Miloš Zeman a Miroslav Kalousek nemají úplně vřelý vztah a události posledních týdnů jej rozhodně nezlepšily. Prezident Zeman totiž pověřil sestavením vlády Kalouskova největšího rivala, vítěze voleb a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

"Zajímalo nás, proč se pan prezident odchýlil od své dosavadní praxe, že tentokrát nechce 101 podpisů poslanců k tomu, aby jmenoval premiéra. Jeho vysvětlení s respektem beru, ale nechápu ho," řekl Kalousek po setkání s Milošem Zemanem v Lánech.

Zeman před dvěma týdny pověřil předsedu hnutí ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. Šéf uskupení, které vyhrálo volby, dal najevo, že chce sestavit menšinový kabinet doplněný o nestraníky.

"Byl to otevřený, věcný rozhovor, nemáme na zásadní věci stejné názory," řekl Kalousek.

"Musím říct, že jsme pana prezidenta zastihli ve velmi dobré formě, dostali jsme výborné domácí koláčky," doplnil Kalousek.

Schůzka Zeman-Kalousek v Lánech je nejspíš posledním setkáním obou politiků, na něž Kalousek přišel jako předseda TOP 09. Na konci listopadu totiž čeká stranu volební sněm, na kterém kvůli debaklu v parlamentních volbách Kalousek nebude pozici obhajovat.

TOP 09 je předposlední stranou, která za prezidentem Zemanem do Lán zamířila. Ve čtvrtek 16. listopadu pojedou za hlavou státu ještě zástupci STAN.

Reklama

Související témata:

Doporučované