Hlavní obsah

Za Zemanem se chystá jako náhrada za Prymulu hematolog z Brna

Foto: Fakultní nemocnice Brno

Jan Blatný a bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

Teprve po schůzce prezidenta Miloše Zemana s Janem Blatným se ukáže, zda bude tento odborník jmenován ministrem zdravotnictví.

Článek

Pravděpodobnost, že kandidátem na nového ministra zdravotnictví místo Romana Prymuly je skutečně hematolog a náměstek ředitele brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný, roste.

Jak potvrdily Seznam Zprávám zdroje z náměstkova okolí, Jan Blatný v úterý zamíří do Lán na schůzku za prezidentem Milošem Zemanem.

Hrad už potvrdil, že setkání s možným nástupcem Romana Prymuly v úterý odpoledne bude.

Právě Blatného životopis v pátek podle zdrojů Seznam Zpráv předal Zemanovi premiér Andrej Babiš (ANO).

„Nicméně stoprocentně rozhodnuto o novém ministrovi zdravotnictví zatím není a definitivně jasno bude až po schůzce pana Blatného s prezidentem,“ řekl zmíněný zdroj z okolí Blatného.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v neděli Seznam Zprávám napsal, že schůzka prezidenta Zemana s kandidátem na prezidenta se bude konat v úterý ve 14:00 v Lánech.

„V tuto chvíli zdá se, že není jiná možnost než výměna ministra zdravotnictví, pan prezident vyšel velmi vstříc panu premiérovi, předpokládám, že ve čtvrtek dojde ke jmenování nového ministra,“ uvedl Ovčáček.

Důvodem výměny ministra zdravotnictví jsou fotografie, které zveřejnil deník Blesk. Na nich je vidět, jak současný šéf resortu Roman Prymula (za hnutí ANO) vychází bez roušky z uzavřené restaurace. Ty musí být kvůli šíření koronaviru pro hosty mimo provoz, mohou mít do 20:00 otevřené jen výdejové okénko.

V této restauraci – jak se ukázalo – jednal v noci se šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem a také ředitelem ostravské fakultní nemocnice Jiřím Havrlantem. Prymula nejprve v pátek tvrdil, že sám rezignovat nechce. V neděli svá vyjádření upřesnil.

„Opravdu netoužím po pozici ministra. Pokud přijde nástupce, tak jsem připraven mu to okamžitě předat. Když nepřijde, budu to táhnout dál,“ uvedl v České televizi Prymula.

Jeho možný nástupce – Jan Blatný – vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity, které zakončil v roce 1994 a získal titul doktor medicíny. Na stejné fakultě posléze pokračoval v doktorském oboru pediatrie, který dokončil v roce 2005, a na univerzitě od té doby obor pediatrie vyučuje.

Vedle toho začal Blatný po roce 2005 působit v brněnské fakultní nemocnici v Oddělení dětské hematologie, kde se posléze stal primářem. Celý svůj profesní život tak Blatný zasvětil péči o děti s hemofilií (poruchy krve) a onemocněním kostní dřeně.

Prymula prohlásil v České televizi, že ho však vůbec nezná. „Pan prezident se nepochybně bude rozhodovat sám,“ dodal Prymula.

Reklama

Doporučované