Hlavní obsah

Za zprávou o Zemanově nemoci si stojím, říká brněnský politik a aktivista

Žít Brno jako projekt na jedno volební období? Svatopluk Bartík mluví ve Výzvě o tom, co se nepovedlo.Video: Jindřich Šídlo, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyhořeli jsme po jednom volebním období. Nepovedlo se nám přeměnit se ze satirického hnutí v normální politickou stranu, říká Svatopluk Bartík, brněnský aktivista a politik, který stál za hnutím Žít Brno.

Článek

Začínali jako vtipná parta, která si dělala legraci z Brna, „jediného vtipu, ve kterém se dá bydlet“, jak to sami popisovali. A hlavně z brněnské politické reprezentace v čele s „nejlepším primátorem Romanem Onderkou“.

Před čtyřmi lety se ale něco změnilo. Hnutí Žít Brno v čele s Matějem Hollanem a právě Svatoplukem Bartíkem se stalo senzací komunálních voleb v druhém největším českém městě. Ve volbách na „velkou“ brněnskou radnici získali 12 procent a z Hollana se stal náměstek primátora. V obvodu Brno-střed někdejší satirici proměnění v politiky dokonce volby vyhráli a obsadili post starosty.

Dnes je situace zase úplně jiná a Žít Brno bude mít podle všeho co dělat, aby se ve volbách dostalo přes pět procent. Hollan s Bartíkem, který už ani nekandiduje, spolu nemluví.

„Žít Brno bylo přeinvestované z hlediska důvěry, kterou nám lidé dali. V prvních měsících jsem potkával lidi, kteří říkali: proč neděláte to a to? Očekávání byla obrovská, nemohli jsme to splnit," říká dnes třiačtyřicetiletý Bartík, který končí ve své funkci radního v části Brno-střed.

Poplašná zpráva na Facebooku

Největší pozornost ale Bartík vzbudil loni v listopadu, kdy na Facebooku oznámil, že prezident Zeman trpí nevyléčitelnou chorobou a zbývá mu několik posledních měsíců života. Jeho prognóza se nenaplnila, prezident podal na Bartíka trestní oznámení i civilní žalobu. Případ ještě nebyl uzavřen.

„Lituji formulace, kterou jsem použil, asi bych to dnes napsal jinak,” připouští Bartík. „Stále si za tím ale stojím, nepřeji prezidentovi nic zlého. Tehdejší prognóza se vztahovala k tomu, že v tu chvíli odmítal léčbu. Situace se od té doby nepochybně změnila.“

Jaké chyby udělalo hnutí Žít Brno? Proč se jiným protestním hnutím dařilo lépe? Co Bartík radil premiéru Sobotkovi? A proč volby v Brně znovu vyhraje hnutí ANO? Podívejte se na celý rozhovor nahoře v článku.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované