Hlavní obsah

Požár motorestu u dálnice D10 zaměstnal 40 jednotek hasičů

Ještě večer nebyl požár motorestu Čtyři kameny zcela lokalizován.Video: Jan Stránský

 

Reklama

Událost, kvůli níž hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu, si vyžádala uzavření dálnice ve směru na Prahu i nedaleké benzinové pumpy.

Článek

Hasiče v sobotu zaměstnal rozsáhlý požár motorestu Čtyři kameny u mladoboleslavské dálnice D10 nedaleko Hlavence u Prahy. Na místo bylo vysláno 40 jednotek, s hašením pomáhal i vrtulník. Škody půjdou do desítek milionů korun, příčina zatím není známá.

S plameny, které dřevěnou budovu zcela zničily, začali hasiči zápasit hodinu před polednem a ani po osmi hodinách požár nemají uhašený. Podle mluvčího Petra Svobody se odpoledne podařilo oheň dostat pod kontrolu, už se nešíří mimo budovu. O úplné lokalizaci ale podle něj zatím nelze hovořit.

Hasiči předpokládají, že na místě zůstanou do pozdních nočních hodin. V neděli dopoledne k požářišti zamíří vyšetřovatelé.

Hasiči u požáru motorestu Čtyři kameny vyhlásili čtvrtý stupeň poplachu, který využívají jen při mimořádných situacích.Video: Jan Stránský

Dřevěná koliba s šindelovou střechou byla před časem postavena na místě původního motorestu známého z filmu „Vrchní, prchni!“ s Josefem Abrhámem v hlavní roli.

Co bylo příčinou požáru, je zatím otázkou. Škoda se bude podle mluvčího pohybovat v řádech desítek milionů. „Hrubý odhad je 30 milionů korun,“ uvedl.

Hasiči museli vyhlásit čtvrtý, tedy nejvyšší poplachový stupeň, který využívají jen při mimořádných situacích. Důvodem byl hlavně nedostatek vody, kterou přiváželi z několikakilometrové vzdálenosti.

Pohled k hořícímu motorestu z blízkého nadjezdu.Video: Jan Stránský

Ve směru na Prahu byla proto uzavřena dálnice, aby se cisterny mohly dostat na místo co nejrychleji. Situaci komplikovalo i to, že poblíž motorestu je benzinová čerpací stanice. Zásah byl složitý také proto, že šlo o dřevostavbu s doškovou střechou, která se obtížněji hasí.

Provoz na D10 ve směru na Prahu byl zastaven před 13:00, řidiči mohou ve směru na Prahu sjet na 21. kilometru u obce Tuřice a na dálnici se vrátit na 17. kilometru za motorestem. Podle policejní mluvčí Michaely Richterové je na objížďkách hustší provoz, výraznější komplikace ani dopravní nehody ale nejsou hlášeny. Zatím není jasné, jak dlouho bude dálnice neprůjezdná, ani to, jak dlouho zásah potrvá. Při práci v noci hasičům pomáhají osvětlovací balony.

Reklama

Související témata:

Doporučované