Hlavní obsah

Záběry: Puklina po výbuchu sopky na Havaji se rozšiřuje. Vyvěrá z ní jedovatý plyn

Sopka na Havaji chrlí toxický plyn. Video: Jolana Humpálová, AP, Reuters

 

Reklama

Obyvatelé ostrova zveřejnili na sociálních sítích mnoho videí a fotek přímo z místa, jsou na nich vidět mimo jiné i popraskané silnice a všudypřítomný dým.

Článek

Havajská sopka Kilauea chrlí toxický plyn ze dvou nových otvorů, které vznikly po úterní erupci. Havajské úřady nakázaly obyvatelům postižené části ostrova Big Island okamžitou evakuaci. K žádným ztrátám na životech nedošlo, nejsou hlášena ani vážná zranění.

Obyvatelé ostrova zveřejnili na sociálních sítích mnoho videí a fotek přímo z místa, jsou na nich vidět mimo jiné i popraskané silnice a všudypřítomný dým. Puklina se rozšiřuje směrem na východ a ohrožuje další, dosud bezpečné, oblasti ostrova.

Na ostrově platí nejvyšší stupeň pohotovosti. Oblastí už přes týden otřásají zemětřesení, to nejsilnější dosáhlo 6,9 stupně Richterovy stupnice. Příchod ničivých vln tsunami však podle geologů na pobřeží ostrova spíše nehrozí.

Kilauea, která soptí prakticky nepřetržitě již od roku 1983, několikrát explodovala ve čtvrtek 3. května. Vulkán chrlil lávu do výšky 90 metrů a prasklinami v zemi unikal jedovatý sopečný plyn. Přes třicet domů lehlo popelem.

Reklama

Související témata:

Doporučované