Hlavní obsah

Záběry řádění živlu: Tajfun zabil nejméně pět lidí

Nejméně třicet lidí se pohřešuje po zkáze, kterou způsobil tajfun Mekunu.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Záchranáři evakuovali tisíce lidí.

Článek

Nejméně pět mrtvých si vyžádal tajfun Mekunu, který od čtvrtka pustoší území Ománu. Podle agentury AP se dalších třicet osob pohřešuje. Od soboty se tropická cyklona pomalu přesouvá nad sousední Jemen.

Tajfun způsobil lokální záplavy v třetím největším ománském městě Salála. Záchranáři zde evakuovali nejméně deset tisíc lidí.

Bouře již stála život pět lidí. Tři z obětí pochází z Ománu. Jednou z nich je i dvanáctiletá dívka. Silný vítr s ní mrštil o zeď, čímž ji okamžitě usmrtil. Další dva mrtví byli z jemenského ostrova Sokotra.

Dalších třicet pohřešovaných pochází rovněž z vážně zasaženého ostrova Sokotra. Mezi nezvěstnými byli kromě Jemenců také Indové a Súdánci.

Podle agentury AP šlo o dosud největší vichřici tohoto druhu v oblasti.

Zatímco většina území Arabského poloostrova v tomto období zažívá vedra dosahující až padesáti stupňů Celsia, déšť v této době na jihu Ománu není výjimkou. V Salále se v období dešťů teplota drží kolem pětadvaceti stupňů Celsia.

Tak silný tajfun jako Mekunu je ale v oblasti vzácný. Za sto let měření postihlo Omán do roku 1996 jen sedmnáct silných bouří. Gonu z roku 2017 se prohnala Ománem a dosáhla až do Íránu. V Ománu po ní zůstaly škody za čtyři miliardy dolarů. V širší blízkovýchodní oblasti pak až sedmdesát mrtvých.

Reklama

Doporučované