Hlavní obsah

Záběry řidičů, které tahali ze závějí. Boží Dar opět vyhlásil kalamitní stav a uvažuje o závorách

Noční záchranné akce na Božím Daru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Radnice v populárním krušnohorském středisku se potýká nejen s přívaly sněhu, ale také s neukázněnými řidiči. Město po poledni opět vyhlásilo kalamitní stav na celém svém území. Do města mohou vozem jen rekreanti, kteří mají zajištěné ubytování s parkováním.

Článek

Silnice vedoucí do krušnohorského střediska Boží Dar by už příští rok mohla ve dnech sněhové kalamity uzavřít závora.

Radnici k těmto úvahám vede čerstvá zkušenost. Řada řidičů je v těchto dnech, kdy jsou horské silnice zasypány sněhem, neukázněná a nebere na vědomí složitou situaci a pokyny, aby v cestě do Božího Daru nepokračovali.

„Jsou desítky lidí, kteří se dožadují za každou cenu průjezdu, jsou ale i jednotlivci, kteří objedou i policejní hlídku, a po chvíli někde zůstanou, lidově řečeno, viset,“ říká starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).

Právě tito řidiči, i když jsou ve výrazné menšině, způsobují velké problémy. „Kvůli tomu se protahuje i úklid vozovky,“ stěžuje si Horník, který je také senátorem.

Už v úterý v poledne přitom obec vydala doporučení, aby se řidiči vrcholovým partiím centrálního Krušnohoří, zejména pak Božímu Daru, kvůli silnému sněžení a větru úplně vyhnuli. O den později, ve středu, už byly všechny silnice uzavřené, stejně jako místní frekventovaný hraniční přechod do Německa.

Systém proměnného dopravního značení doplněného o pevné závory na nejvýše položené mezinárodní silnici I. třídy v Česku (1080 metrů nad mořem) vidí starosta obce jako jediné řešení. Jakékoliv jiné považuje kvůli neukázněným řidičům za obrovský hazard nejen pro ně samotné, ale zejména pro ty, kteří je zachraňují.

Informaci spolu s videi z nočních záchranných akcí na záchranu neukázněných řidičů zveřejnil starosta na svém facebookovém profilu – můžete si je prohlédnout ve videu v úvodu textu.

Odezva byla velká. Zhruba dvě třetiny reakcí byly podle starosty Horníka pozitivní.

Podle Horníka se jedná o trvalý problém, který se jen v posledních letech kvůli mírným zimám neprojevoval. „Výrazně se zvýšila návštěvnost centrálního Krušnohoří. Zatímco dříve sem jezdily stovky lidí, dnes jsou to tisíce. A s tím samozřejmě narůstá počet neukázněných řidičů, kteří nedbají žádných varování,“ konstatuje Horník.

Své představy hned ve středu Horník nastínil generálnímu řediteli Ředitelství silnic a dálnic Janu Kroupovi. „Nyní necháme zpracovat projektovou dokumentaci na proměnné značení, včetně pevného zátarasu,“ sdělil Horník s tím, že poté se změna postoupí dopravní policii. Věří, že v příští zimní sezoně už by mohlo být nové značení, využívané například i na některých místech Savojských Alp, hotové.

První proměnné značení už by mohlo být v Ostrově, 15 kilometrů před Božím Darem, zátaras pak na takzvané abertamské křižovatce, tři kilometry od města.

„Závora by fungovala na pager, záchranné složky by samozřejmě projet mohly,“ popisuje Jan Horník. Vjezd by podle něj mohl být umožněn i vozidlům, kteří pojedou těsně za sypacím vozem.

„Nejhorší je, když na silnici vjedou a pak ji zatarasí i pro ostatní třeba kvůli tomu, že se zaleknou bílé tmy,“ říká Horník. Část řidičů totiž nevěří, že situace je skutečně tak vážná, jak se informuje. „My k vyhlášení kalamitního stavu ale přistupujeme vždy až v nejzazší situaci. Rozhodně se nejedná o preventivní opatření,“ uzavírá Horník.

Město znovu vyhlásilo kalamitní stav na celém svém území v pátek po poledni. Důvodem je neustálé sněžení a komplikovaná dopravní situace. Do města mohou vozem jen rekreanti, kteří mají zajištěné ubytování s parkováním, informoval Horník.

Reklama

Doporučované