Hlavní obsah

Záběry z americko-mexických hranic. Migranti z karavany nelegálně přelézají zeď a riskují zatčení i život

Migranti ze Střední Ameriky opakovaně riskují a překračují americko-mexické hranice.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Středoameričtí migranti mířící za lepším životem do USA opakovaně riskují a nelegálně překračují americko-mexické hranice. V nestřežených okamžicích uprostřed noci přelézají pohraniční zdi. Agentura Reuters zveřejnila video, kde se několika migrantům podařilo hraniční plot překonat.

Článek

V pondělí v noci lidé zachytili na video deset středoamerických migrantů, jak přelézají hraniční plot u mexického města Tijuana a míří do Spojených států. Podařilo se jim to ve chvíli, kdy se pohraniční hlídka vzdálila. Co se s migranty po nelegálním překročení hranic stalo, podle agentury Reuters není jasné.

Do mexického pohraničního města Tijuana v uplynulých týdnech přišlo podle mexického ministerstva vnitra na 7400 migrantů. Ti ze zemí Střední Ameriky v karavaně putovali přes celé Mexiko k hranici USA, kde v provizorních podmínkách čekají na azyl.

Do Spojených států migranti ze Střední Ameriky míří za lepším životem a pracovními příležitostmi. Proto některým stojí za to riskovat i zatčení za nepovolené překročení hranic. Jiní takové chování naopak odsuzují. „Ne. Opravdu s tím nesouhlasím, protože by to ohrozilo můj život. Ve skutečnosti riskují svůj život,” řekl pro agenturu AP migrant z Hondurasu Juan Medrano.

Imigrační úředníci na hranicích denně zpracují jen pár desítek žádostí o azyl. Proti tomu se minulý týden vzbouřila skupina žen, která na protest držela hladovku. Většině migrantů usilujících o azyl v USA zatím ale nezbývá nic jiného, než čekat.

Reklama

Doporučované