Hlavní obsah

Záběry z dronu odhalily skutečnou zkázu v Itálii. Zničené jsou tisíce památek

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bez komentáře: Dron natočil záběry zemětřesením zničeného městečka Norcia.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Italský premiér Matteo Renzi již oznámil, že na rekonstrukci postižených oblastí uvolní potřebné prostředky.

Článek

Zemětřesení v Itálii zásadně poničilo stovky památek. Ministerstvo kultury již registruje přes 5000 hlášení o poškození historických objektů, a to dokonce i z Říma. V italské metropoli byly z bezpečnostních důvodů zavřeny dva kostely, kontroly provádějí statici i v Koloseu a svatopetrské bazilice. Trhliny se objevily i v kupoli římského kostela Sant'Ivo alla Sapienza, který je považován za mistrovské barokní dílo.

V historickém městečku Norcia, které leží blízko epicentra nedělních otřesů, se zřítily tři kostely, včetně katedrály svatého Benedikta postavené na místě rodného domu zakladatele nejstaršího mnišského řádu západního křesťanství.

Italský premiér Matteo Renzi na dnešek svolal mimořádné zasedání kabinetu. Již předtím oznámil, že na rekonstrukci postižených oblastí uvolní potřebné prostředky bez ohledu na požadavky Bruselu. „Máme potřebné zdroje a dáme je k dispozici lidem bez ohledu na technokratická pravidla, která popírají identitu naší země," prohlásil Renzi s odkazem na rozpočtové zásady EU.

Více než 15 000 lidí po několika zemětřeseních z minulého týdne ve střední Itálii zůstává ubytováno v hotelech či jiných zařízeních. Počet osob, které se nemohou vrátit domů v regionech Marche a Umbrie, je ale podle italské civilní obrany větší.

Hlavní náměstí v Norcii po zemětřesení

Všichni postižení lidé zatím nevyhledali pomoc a někteří kupříkladu přespávají v autech. V noci na dnešek byly zaznamenány další otřesy až o síle 4,2 stupně Richterovy škály.

Několik zemětřesení z minulého týdne, z nichž to nejsilnější v neděli nad ránem mělo intenzitu 6,5 stupně, si nevyžádalo žádné oběti. Nejméně dvacítka lidí ale byla zraněna. Poškozeny byly tisíce domů, řada se jich zřítila. Šlo zejména o ty, které byly poškozeny již při srpnovém zemětřesení v téže oblasti, kdy zahynulo téměř 300 osob.

Reklama

Doporučované