Hlavní obsah

Záběry z dronů odhalují tragédii a škody. Hurikán Michael si vyžádal 18 mrtvých

Živelná katastrofa má v USA na svědomí již 18 mrtvých. Pátrání po obětech hurikánu Michael nekončí.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Michael, který tento týden nejdříve jako hurikán a poté jako bouře zasáhl jihovýchod USA, si podle nejnovější bilance vyžádal 18 obětí. V neděli o tom informoval portál Weather.com. Na nejhůře postižené Floridě se úřady obávají dalšího zvýšení počtu obětí. Dosud se tam nepodařilo prohledat všechny trosky.

Článek

Zatím poslední ohlášenou obětí je člověk, jehož tělo bylo nalezeno ve floridském městečku Mexico Beach, kde hurikán provázený větrem s rychlostí až 250 kilometrů za hodinu vstoupil na pevninu. Bilance mrtvých na Floridě tak vzrostla na osm. Šest obětí oznámila Virginie, tři Severní Karolína a jednu Georgie.

Šéf hasičů v Miami Joseph Zahralban, který vede jeden ze záchranných oddílů, nepochybuje o tom, že bilance bude nakonec vyšší. Stejný názor zastávají i floridské úřady, které v sobotu uvedly, že dosud přijaly tisíce hovorů od lidí, kteří pohřešují své blízké.

V městečku Mexico Beach, které hurikán zcela zpustošil, procházejí záchranáři se psy hromady sutě a pátrají po případných přeživších či tělech. Hasiči o prohlídkách hovoří jako o časově náročných, neboť nechtějí postup uspěchat, aby nikoho nepřehlédli.

„Jsme na dně. Je tady nepředstavitelná zkáza,” řekl starosta Mexico Beach Al Cathey s tím, že bez pomoci se město neobejde.

Na Floridě zůstává bez dodávek elektrické energie na 250 tisíc domácností a rozvodné závody varovaly, že mnoho lidí si na elektřinu bude muset počkat i několik týdnů.

Situace se pomalu lepší ve Virginii, kde bylo bez elektřiny přes 600 tisíc domácností, ze kterých je již zhruba půl milionu odběratelů opět připojeno. V Georgii jsou bez proudu z původních 350 tisíc odběratelů již jen tisíce lidí.

V Severní a Jižní Karolíně a také ve Virginii způsobil hurikán záplavy. Právě ty si ve Virginii vyžádaly všech šest obětí, mezi kterými je i jeden hasič.

Materiální škody dosud celkově vyčísleny nebyly, je ale jasné, že vystoupají do miliard dolarů. Ministerstvo zemědělství v Georgii odhaduje, že jen v tomto státě živel farmářům způsobil ztráty na úrodě za více než miliardu dolarů (22 miliard korun).

Reklama

Doporučované