Hlavní obsah

Záběry z dronu: Tak utichl puls Latinské Ameriky. Prázdná je i Copacabana

Prázdná Copacabana nebo liduprázdné Santiago de Chile. Záběry z dronů ukazují život v jihoamerických velkoměstech v době pandemie.Video: AP

 

Reklama

Latinská Amerika už překonala hranici půl milionu nakažených v celkovém počtu 4,8 milionu ve světě. Nemocnice v mnoha městech jihoamerických zemí jsou kvůli koronaviru na pokraji svých kapacit.

Článek

Oficiální statistiky jsou nadto podle expertů na covid-19 značně podsazené. Velmi málo se testuje, navíc panuje obava, že země data falšují.

To je příklad Mexika, kde podle protikorupční skupiny Mexicans Against Corruption naprosto nesedí počet lidí, kteří s covid-19 zemřeli v mexickém hlavním městě. Něco vykazují úřady, jiná je realita v pohřebních ústavech. Organizace odhaduje, že obětí je až třikrát víc, než tvrdí vláda. Zajímavé je, že jejich tvrzení starostka hlavního města Claudia Sheinbaumová nijak nerozporovala.

Brazílie zažívá kritickou fázi, počet nakažených je den ode dne vyšší. Za uplynulých 24 hodin přibylo 20 tisíc pozitivně testovaných; celkem má tato jihoamerická země již téměř 300 tisíc infikovaných. Nemoc nejvíc dopadá na původní obyvatelstvo.

Aktuálně se Brazílie řadí - co do počtu nakažených - na třetí příčku na světě. Za Rusko a Spojené státy. V rámci regionu následuje Peru s více než 104 tisíci potvrzenými případy infekce. A dále Chile s Mexikem; oba státy evidují okolo 54 tisíc nakažených.

Pandemie koronaviru silně zasáhla turistický ruch, který je podstatný ve většině států. Jak lze vidět v úvodním videu, slavná brazilská pláž Copacabana, která je jindy plná místních a turistů, nyní zeje prázdnotou.

Další problém, který státy Latinské Ameriky řeší, je malá kapacita lůžek. S nedostatkem se potýká největší brazilské město Sao Paulo. To potvrdil i starosta města Bruno Covas. Podobný problém má i druhé největší brazilské město Rio de Janeiro, peruánská Lima nebo chilská metropole Santiago de Chile.

Podívejte se na letecké záběry z prázdné Copacabany, liduprázdného Santiaga de Chile nebo z argentinského Buenos Aires.

Reklama

Doporučované