Hlavní obsah

Tchaj-wan zasáhlo druhé zemětřesení za posledních 24 hodin

Záběry po úterním zemětřesení: Jednu z mnoha poničených budov musí držet těžká technika.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Ani ne po 24 hodinách zasáhlo Tchaj-wan další zemětřesení. Při úterních otřesech zemřelo nejméně šest lidí. Lehce zranění Čech a Češka už jsou v ostrovní metropoli Tchaj-pej.

Článek

Ve středu Tchaj-wan postihlo druhé zemětřesení, otřesy o síle 5,7 stupně zasáhly stejně jako v úterý východní část ostrova. Podle amerického geologického ústavu se ohnisko slabšího zemětřesení nacházelo 21 kilometrů severovýchodně od města Chual-lien v hloubce 11 kilometrů. Podrobnosti o škodách zatím jasné nejsou, uvedla s odvoláním na místní úřady agentura Reuters.

Úřady ve středu varovaly, že v průběhu následujících dvou týdnů mohou ostrov zasáhnout následné otřesy o síle nejméně pěti stupňů. Menší otřesy děsily obyvatele postižené oblasti po celou středu a mnozí lidé si kvůli nim netroufli vrátit se do svých domovů.

Při úterních otřesech utrpěli zranění i dva Češi

Úterní zemětřesení na Tchaj-wanu si podle agenturních zdrojů vyžádalo nejméně šest obětí, více než dalších 250 lidí utrpělo zranění.

Mezi zraněnými byli také dva Češi, které záchranáři vyprostili z částečně zříceného hotelu. „Jednalo se o lehká zranění, která nevyžadovala hospitalizaci,” uvedl zástupce České ekonomické a kulturní kanceláře v metropoli ostrova Tchaj-pej Václav Jílek.

Pracovníci českého zastoupení jsou se zraněnými v kontaktu, oba během dneška přijeli do tchajwanské Tchaj-peje. „Zařídili jsme ubytování v hotelu a nyní odpočívají,“ řekl Jílek.

Další čeští občané by podle něj mezi zraněnými nebo pohřešovanými být neměli. Podle posledních informací je mezi pohřešovanými na šedesát osob.

Zemětřesení na ostrově poničilo řadu budov a komunikací. Symbolem síly otřesů se stala budova bytového komplexu Yun Tsui, kterou po částečném zřícení drží těžká technika. Uvnitř budovy by podle serveru Vice News navíc mohlo být uvězněno až kolem padesáti lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované