Hlavní obsah

Záběry z fotopasti potvrdily výskyt vlků v Jizerských horách

Foto: selmy.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Záběry z fotopasti z letošního října potvrdily, že se v Jizerských horách pohybuje vlčí smečka. Jsou v ní minimálně tři vlci. Už na jaře letošního roku se dobrovolníkům podařilo zaznamenat stopy více než dvou vlků.

Článek

Jiný pár vlků je na Frýdlantsku. Obě vlčí teritoria jsou přeshraniční a zasahují také do sousedního Polska. Sporadické zprávy o výskytu vlků v Jizerských horách a na Frýdlantsku se objevují již od roku 2014. Potvrzují to i škody, které působí tamním chovatelům. V roce 2017 v Jindřichovicích pod Smrkem na oplocené pastvině vlci zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat. Před dvěma lety jinému chovateli na Frýdlantsku roztrhali 27 ovcí.

„Pro místní lesníky a rozumné myslivce je postupné šíření vlka na Liberecku dobrou zprávou, vlci pomáhají s regulací počtu divoce žijících kopytníků, kteří značně poškozují naše lesy. Chovatelům však přibudou starosti. Proto jim nabízíme pomoc a podporu při přípravě projektů na lepší zabezpečení stád,“ uvedl vedoucí programu Šelmy Hnutí Duha Miroslav Kutal.

Škody způsobené vlky na hospodářských zvířatech stát prostřednictvím krajských úřadů proplácí. Momentálně je také možné financovat preventivní opatření, jako jsou pastevečtí psi, pevné či mobilní elektrické ohradníky a další z operačního programu životní prostředí (OPŽP).

Vlk patří ke kriticky ohroženým druhům, a je proto chráněný. Kolik vlků se pohybuje po republice, se jen odhaduje, je jich ale několik desítek. Tyto šelmy dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. „Území Libereckého kraje je co do počtu lesů a přirozené potravy vhodným biotopem k životu vlků. Další trvalá teritoria na území Ralska a Lužických hor jen dokazují, že se těmto vzácným šelmám v kraji dlouhodobě daří. Budoucnost vlků je však ohrožena nelegálním pytláctvím a stále zvyšující se fragmentací krajiny,“ uvedla koordinátorka dobrovolníků takzvaných vlčích a rysích hlídek na Liberecku Kristýna Fridrichová.

Reklama

Doporučované