Hlavní obsah

Záběry z hořící Austrálie. Sydney se dusí pod pokličkou kouře a dýmu

Foto: Profimedia.cz

Záběr z požáru na východním pobřeží Austrálie.

Reklama

Letní období v Austrálii je rozsáhlými požáry pověstné. Letos ale jejich sezona začala mnohem dříve. Na vině jsou prudce stoupající teploty, suchý vítr a mnohá podezření na žhářství. Východní pobřeží spaluje přes 100 požárů a oheň se suchými pastvinami rychle šíří dál. Hlavní město Nového Jižního Walesu Sydney už několik dnů halí hustý popelavý dým.

Článek

Nedávno svět obletěly záběry popálených medvídků koala, kteří se rázem stali symbolem rozsáhlých lesních požárů, s nimiž Austrálie bojuje už od září. Nejvíce zasaženou oblastí je Nový Jižní Wales a jeho hlavní město Sydney.

Na požáry v okolí pětimilionového města se hasiči zaměřují přednostně. „Jsou velmi silné a očekává se, že se budou šířit na východ, bohužel k více osídleným místům, vesnicím a k izolovaným obydlím,” řekl pro BBC Shane Fitzsimmons z místní hasičské služby.

V sobotu se navíc územím prohnalo vzácné „ohňádo“ a havarovaly vrtulníky hasící požáry ze vzduchu. Státní úřady Queenslandu vydaly pro oblast nouzové varování, oheň se přes suché louky a pastviny rychle šíří. V Novém Jižním Walesu shořelo 1,6 milionu hektarů porostů a dnes ohně spalují celé pobřeží státu.

Zasažena byla i bezprostřední oblast Sydney. Město je několik dní v těžkém oblaku kouře a popelu. List Sydney Morning Herald opatřil svou první stránku titulkem „Stát hoří, Sydney se dusí“.

Podle úřadů se v nemocnicích v posledním týdnu zvýšil příjem pacientů o čtvrtinu, mnoho lidí má dýchací potíže. Podle BBC občané kouři těžko uniknou, protože proniká i do budov.

Reklama

Související témata:

Doporučované