Hlavní obsah

Záběry z indonéské hory, kde po nedělním zemětřesení zůstává uvězněno na 700 turistů

Dramatické záběry: Bezmála 700 turistů zůstává uvězněno na nejvyšší hoře ostrova Lombok.Video: Reuters

 

Reklama

Agentura Reuters zveřejnila záběry z nejvyšší hory indonéského ostrova Lombok, kde kvůli zemětřesení a následným sesuvům půdy uvázlo více než 800 turistů. Na místě jich stále zůstává bezmála sedm stovek. Záchranná operace podle úřadů potrvá nejméně do úterý.

Článek

Na indonéském ostrově Lombok pracují záchranáři na evakuaci téměř 700 turistů, kteří po nedělním zemětřesení uvázli na hoře Rinjani. Desítkám dalších lidí už se podařilo sejít dolů, informovala dnes agentura Reuters.

Zemětřesení v neděli poničilo přístupové cesty na nejvyšší horu ostrova, na níž tak zůstalo uvězněno až 820 turistů, včetně mnoha cizinců. Jsou mezi nimi především občané Thajska, dále pak lidé z Francie, Nizozemska, Španělska, Německa, Spojených států či Malajsie. České Ministerstvo zahraničí uvedlo, že podle aktuálních údajů úřadů na Lomboku nejsou mezi turisty uvězněnými na hoře Rinjani žádní čeští občané.

Jeden indonéský turista na hoře zahynul; zabily jej padající kameny, které zemětřesení uvolnilo. Při expedici na sopce zemřela také malajsijská turistka. Otřesy půdy o síle 6,4 stupně si podle nejnovější bilance vyžádaly v Indonésii 17 obětí na životech a přes 335 zraněných.

Do evakuace lidí z hory vysoké 3726 metrů jsou zapojeny stovky záchranářů. Správa národního parku podle Reuters uvedla, že se již podařilo zprůchodnit hlavní stezku vedoucí z vrcholu. Turistům, kteří sestupují, shazují vrtulníky zásoby.

„Na základě údajů od vstupních bran, kde jsou návštěvníci registrováni, je na hoře Rinjani stále odhadem 689 lidí,“ sdělil v pondělí dopoledne SELČ mluvčí indonéského úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Celá záchranná operace potrvá podle úřadů minimálně do úterý.

Guvernér ostrova Lombok vyhlásil v oblasti třídenní stav nouze, během kterého budou probíhat ve zvýšené míře záchranářské a odklízecí práce. Infrastruktura na Lomboku nebyla v důsledku zemětřesení vážněji narušena: funguje telefonické i internetové spojení a nedošlo k dlouhodobějšímu výpadku elektřiny, píše na svých stránkách české Ministerstvo zahraničí. Ministerstvo také upozorňuje, že na sopku Rinjani je nyní kvůli hrozícím sesuvům půdy zakázán vstup.

Reklama

Doporučované