Hlavní obsah

Záběry z Londýna: Zeď plná srdcí připomíná oběti covidu

Bez komentáře: V Londýně vzniká pamětní zeď na památku obětí pandemie koronaviru. Pietní prostor lidé vytvářejí naproti Westminsteru, oběti epidemie symbolicky připomnělo 150 tisíc namalovaných červených srdcí.Video: @CovidJusticeUk, @euronews

 

Reklama

Na zdi lemující promenádu kolem Temže, přímo naproti Westminsteru, se objevilo na 150 tisíc červených srdíček. Londýn tak chce uctít památku obětí pandemie koronaviru.

Článek

Země si zároveň v národní akci připomněla rok od první uzávěry a prvních obětí. Od té doby v souvislosti s nákazou zemřelo v zemi už na 127 tisíc lidí.

Jak uvedl britský list The Guardian, jejich památku teď symbolicky připomíná na 150 tisíc srdcí namalovaných na zdi. Organizátoři akce očekávají, že se nástěnná malba bude postupně rozšiřovat podél jižního břehu Temže až k nemocnici svatého Tomáše, kde se mimochodem loni léčil premiér Boris Johnson. Měl těžký průběh onemocnění covidem-19.

„Tohle je výlev lásky. Každé srdce je někým ručně malované. Je to naprosto jedinečné. A stejně jako rozsah naší kolektivní ztráty bude i tento památník obrovský,“ řekl Guardianu Matt Fowler. Jeho šestapadesátiletý otec Ian zemřel na komplikace spojené s nákazou loni v dubnu.

Fowler spoluzaložil skupinu Bereaved Families for Justice Covid-19, která památník zřizuje. „Vím, že se sem každý nemůže přijít podívat, ale opravdu doufáme, že se dané místo stane centrem vzpomínek na tuto národní tragédii. Výběr, kde pamětní místo zřídit, jsme provedli tak, aby bylo v srdci našeho hlavního města. A aby vláda nikdy neztratila ze zřetele osobní příběhy, které jsou jádrem toho všeho.“

Nástěnná malba je umístěna přes řeku naproti Westminsteru a je zřetelně vidět z terasy parlamentu, kde často poslanci postávají. Sám Boris Johnson slíbil, že až skončí pandemie, vytvoří se trvalá připomínka této národní tragédie.

+3

Je to přesně týden, co si Británie připomněla výročí dne, kdy poprvé kvůli rychlému šíření koronaviru vyhlásila vláda uzávěru. V zemi se držela minuta ticha za mrtvé a večer pak lidé vyšli na zápraží domů se zapálenou svíčkou či svítilnou, aby ucitili památku obětí.

Skupina Covid-19 Bereaved Families for Justice uvedla, že podporuje vytváření dalších památníků a doufá, že její památník bude časem uznán jako oficiální připomínka. Organizace zároveň patří k těm, které usilují o okamžité vyšetřování postupu vlády v době pandemie. Chce odpovědi na otázky, zda Johnsonův kabinet ve svém postupu nechyboval. Boris Johnson ještě dlouho poté, co se ukázalo, jak zákeřná může nemoc být, razil cestu promoření.

Oficiální počet obětí v Británii činí více než 126 tisíc. Skupina se ale rozhodla pro 150 tisíc srdcí, což je podle jejích zástupců přesnější odhad, který preferuje i tamní Úřad pro národní statistiku.

Podobná inciativa za oběti covidu vznikla i v Česku. Symbolicky je připomněly tisíce bílých křížů namalovaných na dlažbě pražského Staroměstského náměstí.

+15

Reklama

Doporučované