Hlavní obsah

Soud kvůli vraždě romského krále podsvětí začal. Obžalovaného i svědka hlídala policie

Reportáž ze soudu s Pavlem Šrytrem.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Proces s Pavlem Šrytrem, který je obžalován z vraždy Antonína Běly, provázejí mimořádná opatření.

Článek

Přestřelky mezi ruskojazyčnými gangy, vydírání, podvody nebo třeba obchody se zbraněmi.

Otevřenou zpovědí o životě podsvětí začal ve čtvrtek u Krajského soudu v Praze proces kvůli jedenadvacet let staré vraždě romského krále podsvětí Antonína Běly.

Syn zavražděného Jaroslav Běla, toho času ve vazbě za vydírání, vystupoval jako první svědek proti obžalovanému Pavlu Šrytrovi.

Oba hlídala u soudu speciální jednotka vězeňské služby. Šrytra, aby neutekl, Bělu, aby mu někdo jako korunnímu svědkovi neublížil.

Bezpečnostní opatření odpovídají tomu, oč u soudu jde.

Podle zákulisních informací totiž policisté věří, že jim obžalovaný Pavel Šrytr pomůže rozplést i dosud nevyřešenou vraždu jiného vládce podsvětí Františka Mrázka.

Jak si můžete prohlédnout ve videu z místa, budova byla obležena policisty a už samotný příjezd eskorty s obžalovaným připomínal policejní manévry.

Video z místa: Policejní manévry kolem soudní budovy.

Obžalovaný Pavel Šrytr přichází k soudu.Video: Hanuš Hanslík

Svědek Jaroslav Běla soudu řekl, že je přesvědčen, že Šrytr jeho otce skutečně zavraždil. Věděl to prý už po činu v roce 1996. Mimo jiné proto, že vrah střílel zbraní, kterou prý on sám předtím Šrytrovi prodal.

Když se ho soudce zeptal, proč to policii neřekl už tehdy, dostal odpověď, že nynějšímu korunnímu svědkovi by kvůli tomu před 21 lety hrozilo vězení za jeho vlastní trestnou činnost. Dnes už je to prý jedno, protože je vše promlčené.

Vedle Pavla Šrytra je z Bělovy vraždy obviněn také další bývalý příslušník policejního Útvaru rychlého nasazení Ján Kaco.

Oba byli zadrženi jen několik dní před uplynutím 20leté promlčecí lhůty. Takže pokud je soud osvobodí, nebude už za Bělovu vraždu nikdy nikdo potrestán.

Šrytr u soudu vypovídal. Popisoval, že pro Bělu pracoval jako bodyguard zhruba půl roku a později začal uvažovat o odchodu, protože mu přestal věřit. „Přestal jsem si pana Běly vážit a odešel jsem. Nebudu pracovat u člověka, který podrazil svoje vlastní lidi," řekl Šrytr.

Jak uvádí reportér Seznamu od soudu, důkazy proti Šrytrovi a Kacovi jsou, i když oba se hájí tím, že v době činu nebyli v České republice, ale na Slovensku. Soud bude důkazy během líčení probírat a má být předvolána řada svědků.

Proces je zatím naplánován do konce května.

Video: Začíná poslední zápas o objasnění vražd z éry kmotra podsvětí Mrázka

Oč půjde v procesu s Pavlem Šrytrem.

Reklama

Související témata:

Doporučované