Hlavní obsah

Projděte se nejhlídanějším vězením. Tady seděl Kajínek

Rýnovická věznice, kde seděl třeba vrah Winkelbauer nebo prezidentem Zemanem propuštěný Jiří Kajínek, si letos připomíná padesát let své existence.Video: Tomáš Tesař, Martin Wenzel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odpykával si tu trest například vrah Ladislav Winkelbauer, prezidentem Zemanem vloni omilostněný Jiří Kajínek nebo člen známého Berdychova gangu. Věznice Rýnovice, která letos oslavila půlstoletí své existence, patří mezi nejpřísnější žaláře v zemi.

Článek

Zároveň tu už dvacet let ale úspěšně funguje i specializované oddělení protitoxikomanické a protialkoholní léčby. A známá je i zdejší zahradní terapie, v rámci níž vězni pěstují zeleninu nebo pečují o včelstvo.

„V současné době jsme profilováni jako věznice s ostrahou s vysokým a středním stupněm zabezpečení. Co se týká počtu vězněných osob, nyní tu máme 542 mužů, ženy sem nejsou umísťovány,” říká ředitel rýnovické věznice Vlastimil Kříž.

U příležitosti letošního kulatého výročí věznice prezentuje obsáhlou výstavu přístupnou i veřejnosti. Dozvědět se na ní můžete informace nejen o tom, jak zařízení funguje, ale třeba i jak se stát příslušníkem vězeňské služby.

„Prezentaci jsme věnovali historii i postupné výstavbě areálu věznice. Ale i informacím o specializované práci, které se tu dlouhodobě věnujeme,” vysvětluje mluvčí věznice Monika Králová s tím, že veřejnost může jinak uzavřený a přísně střežený prostor zařízení navštívit vždy ve středu odpoledne, kdy lidé můžou výstavu navštívit a zároveň získat informace o fungování zařízení.

Během výkonu trestu mají odsouzení možnost ve zdejším středisku vzdělávání absolvovat třeba kurz knihaře, obráběče kovů nebo tisku ve 3D. Ale pouze večer. Přes den totiž drtivá většina z nich pracuje.

„Podle zákona je každý odsouzený povinen pracovat pro věznici a pro stát. Může odmítnout práci pouze pro soukromý subjekt. Konkrétně u nás ale zaměstnáváme odsouzené prostřednictvím střediska hospodářské činnosti. Takže odsouzení po uzavření smlouvy a dohody pracují především pro věznici, nikoliv pro konkrétní podnikatelský subjekt. Většina vězňů má sama od sebe zájem pracovat a vydělat si tak na pokrytí nákladů. Například dluhů. U nás je podíl pracujících vězňů v současné době 80 až 85 procent,” říká mluvčí věznice Monika Králová.

Poptávka po práci vězňů roste s aktuální, rekordně nízkou nezaměstnaností ve společnosti. Firmy zkrátka hledají lidskou sílu, kde se dá. Rýnovičtí odsouzení tak pravidelně spolupracují například na stavbě silnic a budov. Výrazně se podílejí i na výrobě součástek pro automobilový či elektrotechnický průmysl.

Vedle dozorců slouží v Rýnovicích i desítky civilních zaměstnanců. Jako třeba lékař Pavel Peníška, který tu působí už přes před 40 let.

„Nejdůležitejší je mít rád lidi. Jinak vám neuvěří. A také umět rozpoznat u osob, jimž nelze vždy zcela důvěřovat, jestli jde skutečně o nemocného,” říká dlouholetý vězeňský lékař Pavel Peníška.

„Naše práce není pro každého, ale skýtá v sobě jistou míru adrenalinu. Především je to ale práce pro lidi, kteří mají jasné a pevné morální hodnoty,” dodává ředitel věznice Vlastimil Kříž.

Reklama

Doporučované