Hlavní obsah

Záběry z největší invaze za dvacet let: Larvy už vylezly

Svět bez obalu: Pákistán čelí už podruhé za tento rok útokům milionů sarančat.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Pákistán čelí už podruhé za tento rok útokům milionů sarančat, která ničí úrodu. Hejna hmyzu sem přiletěla už v únoru, tehdy samičky nakladly vajíčka.

Článek

Pákistánské úřady uvedly, že se jedná o největší invazi těchto kobylek za posledních 20 let.

„Přilétly sem na konci zimy a uložily zde vajíčka. Snažili jsme se je zničit postřikem pesticidy, ale neúspěšně. Zaplatili jsme okolo 11 dolarů za litr přípravku, ale nestačilo to. Způsobují obrovskou škodu pro úrodu pšenice - zůstal jí jen zlomek. Teď napadly jablečné sady. I sady rajčat jsou napadeny a také pole s bramborami a louky,“ popisuje situaci jeden ze zemědělců.

„Sarančata se šíří po celé této oblasti. Takže žádáme vládu a ministerstvo zemědělství, aby to braly vážně, protože teď jsou kobylky ve fázi, kdy jen skáčou, ale pokud začnou létat, tak to bude úplně mimo naši kontrolu. Bude to jako povodeň, kterou není možné zastavit,“ dodává.

Místní úředníci tvrdí, že dělají vše, co je v jejich silách. „Máme 38 malých a velkých rozstřikovačů. Máme jeden vysoce účinný, který dokáže pokrýt velkou oblast, a používáme teď okolo 3 až 4 tisíc litrů pesticidů. Pracuje na tom asi 100 lidí na polích. Máme auta a můžeme jich najmout i více, pokud bude potřeba. Nemáme nedostatek peněz nebo prostředků,“ namítá jeden z úředníků oslovených redakcí Rádia Svobodná Evropa.

Odhaduje se, že jen v provinciích Balúčistán a Sindh bylo zničeno na 80 tisíc hektarů úrodné půdy. Podobný problém hlásí i Indie a Írán, také tam bojují s obrovskou invazí sarančat.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované