Hlavní obsah

Záběry z neprobádané části Měsíce. Číňané zveřejnili video, jak přistáli na odvrácené straně

Čína zveřejnila záběry z přistání na odvrácené straně Měsíce.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Čínská sonda Čchang-e 4 na odvrácené straně Měsíce dosedla 3. ledna jako vůbec první v historii.

Článek

Po dvou týdnech, kdy sonda Čchang-e 4 dosedla na povrch na odvrácené straně Měsíce, zveřejnil Čínský národní vesmírný úřad video z přistání.

Video je podle úřadu kombinací více než tří tisíc fotografií, které kamera na sondě začala pořizovat ve výšce přibližně osmi kilometrů nad povrchem Měsíce. Záběry ukazují, že autonomní přistání na poměrně neprobádané části Měsíce proběhlo hladce. Dosud byla strana Měsíce, která směřuje od Země, pro vědce v podstatě nedosažitelná i kvůli složité komunikaci. Ta není možná přímo.

Číňané tak pro svůj projekt museli vloni do vesmíru vypustit speciální satelit, který obíhá takzvané librační centrum L2. Librace je označením pro kývavý pohyb Měsíce vůči pozorovateli ze Země, který díky tomu může spatřit zhruba devět procent povrchu odvrácené části Měsíce.

„Čína se stala velmi významným členem mezinárodní komunity v oblasti zkoumání vesmíru i v oblasti vesmírné kooperace. Jsme velice šťastní, že výsledky práce svého úctyhodného vesmírného programu velice ochotně sdílí s ostatními. Navíc má velký potenciál přispět ještě mnohem významněji,“ uvedla pro agenturu Reuters v reakci na zveřejněné video ředitelka Úřadu OSN pro vesmírné záležitosti Simonetta Di Pippo.

Zařízení bude zkoumat strukturu a minerální složení terénu.

Zatímco ostatní státy své rozpočty na vesmírné programy spíše seškrtávají, Čína má v kosmu ambiciózní plány. Chystá se vybudovat vlastní vesmírnou stanici a dál bádat na Měsíci. Po přistání na jeho odvrácené straně bude možná už příští rok zahájena mise, jejímž cílem bude dopravit na Zemi měsíční horniny. První Číňan by měl na Měsíci přistát v roce 2030.

Reklama

Související témata:

Doporučované