Hlavní obsah

Záběry z průmyslových kamer: Příměří v Karabachu nikdo nedodržuje

Svět bez obalu: Příměří v Náhorním Karabachu nikdo nedodržuje. Z porušování se navzájem obviňují obě země.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Šéfové diplomacií Arménie a Ázerbájdžánu sice o víkendu v Moskvě domluvili příměří v bojích o Náhorní Karabach, boje přesto pokračují.

Článek

Záběry průmyslových kamer zaznamenaly už pouhý den od dohody o příměří ostřelování ázerbájdžánského města Gjandža. Ázerbájdžán obvinil z útoku Arménii. Nejméně devět lidí přišlo o život a 33 utrpělo zranění. Jerevan ale popírá, že by na město zaútočil.

Místní lidé to vidí jinak. „Výbuch mě odhodil z mé postele až ke dveřím,“ popsala v reportáži Rádia Svobodná Evropa jedna z místních žen.

„Mám zranění na hlavě a také na noze. Sundám si ponožku a ukážu vám své prsty na nohou. Byla jsem zraněna, vážně poraněna,“ ukázala další svědkyně.

Arménie na druhé straně obvinila vládu v Baku z ostřelování etnických Arménů v Stěpanekertu v Náhorním Karabachu.

Ašot Aghaganjan, který zde žije, říká, že má štěstí, že je ještě naživu. Raketa zasáhla prostor mezi stodolou a jeho domem. „Všechno bylo na téhle straně zničeno,“ ukazuje na poničenou část domu.

Ázerbájdžán ovšem popírá, že by útočil na civilní cíle. Tvrdí, že se snažil zasáhnout vzdušnými útoky pouze vojenské jednotky etnických Arménů.

Obyvatelé, kteří se nyní ukrývají v provizorních podzemních krytech, mají pro politiky obou stran jasný vzkaz. „Zastavte ty boje. Chudáci děti, chudáci my. Co máme dělat? Moji dva synové jsou teď na frontě,“ prosí jedna z arménských matek.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované