Hlavní obsah

Záběry z vrtulníku: Žhavá láva „požírá“ obytné domy. Havaj se bojí o turisty

Záběry z vrtulníku ukazují lávu ze sopky Kilauea v obydlených oblastech Velkého ostrova. Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Havajské úřady s obavami sledují, jaký dopad budou mít nekončící erupce sopky Kilauea. Láva už zničila desítky domů i rozsáhlé porosty, do ovzduší unikají tisíce tun jedovatého oxidu uhličitého a živel ohrožuje i turistiku.

Článek

Havajské úřady počítají škody, které na Velkém ostrově za tři týdny napáchaly erupce sopky Kilauea. Kromě přímých materiálních ztrát se už projevují první negativní dopady na cestovní ruch, který je pro turistický ráj zásadní.

Žhavá láva už spálila nejméně 82 domů. Několik tisíc lidí muselo být z ohrožených oblastí evakuováno. V turistice strach z živlu způsobil dramatické škody, podle místního úřadu pro turistiku se snížil počet předobjednávek od nynějška do července o celých 50 %.

Havajská sopka začala hořet modře. Láva zapaluje metan, to nejhorší možná ještě přijde:

Video: AP

Velký ostrov, který sopka zalévá lávou už od začátku května, je oblíbenou atrakcí. Minulý rok ho navštívilo 1,7 milionu turistů, kteří na místě strávili o 14 % více času než v roce 2016, uvedl úřad pro turistiku.

Turistika přináší do havajského rozpočtu 2,4 miliardy amerických dolarů ročně. Vulkanologové již dříve varovali, že aktivita sopky pravděpodobně v nejbližší době neskončí. S jistotou se ale podle nich další průběh předpovědět nedá.

„Cesta, po které jsem po desetiletí prováděl turisty, už od dnešního rána neexistuje. Věci se mění," řekl serveru The Guardian David Collier, který na Havaji pracuje jako průvodce.

Láva podle Colliera ohrožuje jen malou část největšího z ostrovů. Poloviční úbytek zájmu turistů na následující dva měsíce ale ukazuje, že lidé mají i přesto strach na Velký ostrov přicestovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované