Hlavní obsah

Obrazem: Zdevastované vesnice a oboustranná palba. V Sýrii se bojuje o každý metr území

Syrská armáda zaútočila na jednotky SDF. Video: AP

 

Reklama

V syrských vesnicích východně od Eufratu probíhá tuhý boj o tamní území. Krátce poté, co jeho dobytí oznámila syrská armáda, zorganizovaly jednotky kurdsko-arabské koalice protiofenzivu.

Článek

Syrská armáda usiluje o dobytí vesnic, které kontrolují jednotky kurdsko-arabské koalice (SDF) s podporou USA. V neděli ráno se syrským jednotkám podařilo většinu kurdského území dobýt, jednotky SDF ale v protiofenzivě získaly téměř celou oblast zpět pod svoji kontrolu. Vesnice, které se nacházejí východně od Eufratu u hranic s Irákem, tak byly pod syrskou správou jen několik hodin.

SDF operuje hlavně ve východní Sýrii. Podílela se na boji proti radikálnímu Islámskému státu a podporuje ji americké letectvo a speciální jednotky. Právě z oblasti provincie Dajr az-Zaur východně od Eufratu se jí loni podařilo vytlačit islamistické radikály.

Podívejte se, jak syrská armáda bojuje s islamisty na jihu Damašku:

Divoké boje na jihu Damašku. Víkendové střety mají desítky obětí.Video: Reuters

Islámský stát dříve ovládal většinu provincie Dajr az-Zaur. Syrské vládní jednotky postupně dobyly oblasti západně od řeky Eufrat, bojovníci SDF vybojovali naopak její východní část. Podle světových agentur je proto velmi neobvyklé, že se syrská armáda nyní rozhodla vyrazit i na východ od Eufratu a střetnout se s SDF. Podobné akce totiž v minulosti vyvolaly tvrdou reakci.

Na drastické záběry syrské ofenzivy se podívejte v úvodním videu.

Reklama

Doporučované